Onderhoud van uw installatie

Wat houdt een ketelonderhoud precies in?

Verwarmingsinstallaties moet u regelmatig laten onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht voor installaties op stookolie, aardgas en vaste brandstoffen, maar het komt hun werking ook ten goede. Geen idee hoe vaak u uw stookolieketel moet laten nakijken, bij wie u daarvoor terechtkunt of wat zo’n ketelonderhoud eigenlijk inhoudt? Hier leest u er alles over.

Uw installatie laten onderhouden: wettelijk verplicht

Heeft u een stookolieketel met een vermogen groter dan of gelijk aan 20 kW? Dan moet u hem periodiek laten onderhouden, meer bepaald elk jaar. Deze verplichting vloeit voort uit een besluit van de Vlaamse Regering uit 2006. Weet u niet hoeveel vermogen uw ketel precies heeft? Geen probleem: dat kunt u gewoon aflezen van het kenplaatje van het toestel. Het is wel zo dat de meeste ketels in Vlaanderen een vermogen hebben van minstens 20 kW. De kans is dus groot dat het jaarlijkse onderhoud ook voor de uwe verplicht is.

Meer weten over de wettelijke bepalingen voor het onderhoud

Waaruit bestaat het onderhoud?

Een onderhoud moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus, die een aantal vaste stappen doorloopt om ervoor te zorgen dat uw stookolieketel weer optimaal rendeert:

  • reiniging en controle van de schouw of de rookgasafvoer
  • controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • controle van de verbranding

Na de reiniging zal de stookolietechnicus uw brander afstellen op basis van de waarden die de rookgastester oplevert. Door ervoor te zorgen dat uw stookolieketel voldoet aan de door de overheid opgelegde normen, zal hij minder vervuilen, beter renderen en langer meegaan. Aan het einde van het ketelonderhoud overhandigt de technicus u het verbrandings- en reinigingsattest.

Nooit een onderhoud vergeten dankzij Mazout Alerts

Durft u het onderhoud van uw mazoutketel weleens over het hoofd zien? Daarvoor hoeft u helemaal geen verstrooide professor te zijn; het kan de besten overkomen. Daarom maken we het u graag makkelijk en zorgen we ervoor dat u tijdig wordt verwittigd wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. Onze Mazout Alerts-herinneringen zijn helemaal gratis. Al wat u moet doen, is deze informatie online invullen naargelang uw wens:

  • datum laatste onderhoud installatie
  • datum laatste controle mazouttank
  • contactgegevens installateur

De reminders kunnen we u per sms en/of e-mail bezorgen. Graag ook voor het bijvullen van uw tank een herinnering? Dan kunt u kiezen voor de handige formule “Onderhoud&Controle en Bestel Alert”.