Onderhoud mazoutketel: wat houdt het in?

Verwarmingsinstallaties moet je goed onderhouden. Voor installaties op stookolie, aardgas en vaste brandstoffen zoals hout is zo’n onderhoud verplichte kost, maar het komt hun rendement, levensduur en veilige werking natuurlijk ook ten goede. Geen idee hoe vaak je je stookolieketel moet laten nakijken, bij wie je daarvoor kunt aankloppen of wat een onderhoud van je mazoutketel eigenlijk inhoudt? Hier lees je er alles over.

Je ketelonderhoud: wettelijk verplicht

Heb je een stookolieketel met een vermogen groter dan of gelijk aan 20 kW? Dan moet die elk jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Ken je het vermogen van je ketel niet? Geen probleem: dat kun je gewoon aflezen van het kenplaatje van het toestel. Het is wel zo dat de meeste ketels in Vlaanderen een vermogen hebben van minstens 20 kW. De kans is dus groot dat het jaarlijkse onderhoud ook voor de jouwe verplicht is.

Ontdek welke bepalingen er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gelden voor het onderhoud van je verwarmingsinstallatie. 

Aandachtspunten bij onderhoud mazoutketel

Een onderhoud moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus, die een aantal vaste stappen doorloopt om te zorgen dat je stookolieketel optimaal blijft renderen:

  • reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer
  • controle van de algemene staat van je stooktoestel
  • controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • controle van de verbranding

Na de reiniging stelt de stookolietechnicus je brander af op basis van de waarden die de rookgastester oplevert. Een optimaal afgestelde stookolieketel voldoet niet alleen aan de door de overheid opgelegde normen, maar zal ook minder vervuilen, beter renderen en langer meegaan. Aan het einde van het ketelonderhoud krijg je een verbrandings- en reinigingsattest van de technicus.

Nooit meer een ketelonderhoud vergeten?

Als gebruiker van een stooktoestel is het jouw verantwoordelijkheid om het goed te (laten) onderhouden. Dat betekent meteen dat het als huurder in een huurwoning aan jou is om een stookolietechnicus te contacteren wanneer het tijd is voor een ketelonderhoud.

Durf je het onderhoud van je mazoutketel weleens over het hoofd zien? Het overkomt de besten. Daarom maken wij het jou graag makkelijk en verwittigen we je wanneer je een onderhoudsbeurt moet inplannen – als je je inschrijft op onze Mazout Alerts, tenminste. Dat doe je makkelijk online.

  • Selecteer de herinnering die het beste bij je past (we kunnen je bijvoorbeeld ook een reminder sturen wanneer je mazout moet bijbestellen, zodat je nooit nog zonder stookolie valt).
  • Vul een aantal persoonlijke gegevens in, en geef de datum van het laatste ketelonderhoud door.
  • Als je met je vertrouwde installateur wilt blijven werken, kun je ook zijn gegevens opgeven.
  • Zo, nu hoef je niet meer aan het onderhoud van je mazoutketel te denken!