Vergelijk uw stookolieverbruik

Geen idee of u veel of weinig stookolie verbruikt? Vergelijken is de boodschap. Maar het heeft natuurlijk niet veel zin om uw factuur simpelweg naast die van familieleden en vrienden te leggen. Veel hangt namelijk af van persoonlijke factoren, zoals de grootte van het huis, de mate waarin het geïsoleerd is, de gezinssamenstelling, en zo verder.

Om een betrouwbare vergelijking mogelijk te maken, ontwikkelden we een test op basis van onder andere het bouwjaar van uw woning, de bewoonbare oppervlakte, de dikte van isolatie, het type beglazing, het type stookolie-installatie en het jaarlijkse stookolieverbruik. Want om uw stookolieverbruik te beperken, moet u natuurlijk eerst een goed beeld krijgen van uw huidige situatie.

Doe de test, vergelijk uw verbruik

 

Beperk verliezen

3 gouden tips om rationeel met energie om te gaan

Vandaag zijn steeds meer mensen er zich van bewust dat rationeel energiegebruik de toekomst is. Verspilling moet stoppen. Voortdurend zoeken we oplossingen om minder en beter te verbruiken door 3 gouden energieregels toe te passen: verliezen voorkomen ( door beter te isoleren), rendementen verbeteren (met efficiënte verwarmingstechnieken) en duurzaam produceren (met hernieuwbare energieën).

Verliezen voorkomen om het energieverbruik te beperken

Dak, ramen, dubbel glas, ... oordeelkundig isoleren verhoogt het comfort en zet een rem op uw verbruik

Een betere thermische isolatie

Een verhoogde thermische isolatie van de te verwarmen ruimte zorgt automatisch voor een vermindering van CO2-uitstoot. En dit zonder verlies aan comfort.
De comforttemperatuur is het gemiddelde tussen de kamertemperatuur en de wandtemperatuur. Een lage wandtemperatuur is te wijten aan een slechte isolatie en verplicht u om de kamertemperatuur op te drijven om de gewenste comforttemperatuur te verkrijgen.
Voldoende geïsoleerde ruimtes hebben dus als voordeel dat de ruimte sneller verwarmd wordt en de warmte beter vasthoudt én minder brandstof volstaat om eenzelfde comforttemperatuur te verkrijgen en te behouden.

Beter geïsoleerde ketels

Wanneer het ketelwater zich op een hogere temperatuur dan de omgeving bevindt, zal de ketel voortdurend zijn warmte afstaan. Dit gebeurt enerzijds door warmtestraling doorheen de buitenwanden van de ketel en anderzijds door omgevingslucht die naar de romp van de ketel dringt.

Minder verlies door ventilatie bij stilstand

Indien de brander niet is uitgerust met een automatisch sluitende luchtklep, treedt er een natuurlijke ventilatie op doorheen de vuurhaard en de schoorsteen. Hierdoor zal de temperatuur van het ketelwater sneller afkoelen. Om de ketel op constante temperatuur te houden, zal de brander langer moeten werken met een meerverbruik als gevolg. Deze stilstandsverliezen konden oplopen tot 8%. In de huidige generatie branders worden deze echter beperkt tot minder dan 1%.

Een maximaal rendement dankzij efficiënte technieken

Als de prijzen van alle brandstoffen stijgen, heeft u nog meer redenen om te kiezen voor een zo zuinig mogelijke verwarmingsinstallatie. De nieuwste hoogrendementsketels verbruiken tot 30% minder stookolie. Een aanzienlijke besparing.

Aanvullende hernieuwbare energiebronnen inschakelen

Om de opwarming van het klimaat te stoppen, moeten we allemaal verstandig omspringen met energie. Het combineren van een stookolie-installatie met een hoog rendement met een hernieuwbare energiebron (zon, warmtepomp, ...) is één van de manieren om minder brandstof te verbruiken.
Mazout en zon vullen elkaar perfect aan. Kies voor uw sanitair warm water voor zonnepanelen in combinatie met een performanente hoogrendementsketel op stookolie. Iedere keer als u deze gratis warmtebron gebruikt, spaart u stookolie uit. En als de zonnestraling te zwak wordt om voldoende warmte te produceren, komt uw stookolie-installatie automatisch in actie. Dat is goed voor het milieu. Maar ook voor uw budget, dankzij de premies en subsidies van de overheden. Zo wordt investeren in een nieuwe installatie nog interessanter.

Hoe besparen op uw energiefactuur?

Het maandelijks bedrag dat een gezin uitgeeft aan zijn energiefactuur maakt een belangrijk deel uit van de uitgaven. De energiefactuur van een gemiddeld gezin (bron Leefmilieu Brussel) is onderverdeeld als volgt:
  • 55% verwarming
  • 27% verlichting en elektrische toestellen
  • 12% warm water
  • 6% koken
Er bestaan nochthans een heleboel maatregelen om minder energie te verbruiken, en om het bedrag van de energiefactuur terug te schroeven. Maar welke maatregelen hebben nu precies welke impact? Om een (correcte) inschatting te maken van het energiebesparingspotentieel
zijn er verschillende pistes.
 
Energieaudits
 
Een energieaudit van een woning kan op verschillende manieren gebeuren, minder of meer tijd in beslag nemen en worden uitgevoerd door een energieadviseur (eventueel door de eigenaar van de woning zelf). 
De energieaudit geeft een volledig inzicht in de energiehuishouding. Op basis van het rapport van de energiedeskundige kan de woning duurzamer gemaakt worden op vlak van verwarming, isolatie en ventilatie, verlichting, watergebruik en huishoudelijke apparaten. 
Dergelijke studie kan voor 40% van het factuurbedrag worden terugverdiend, op voorwaarde dat ze wordt uitgevoerd door een erkend energiedeskundige. Voor een lijst van erkende energiedeskundigen, klik hier
 
Energiescans
 
Eigenaars kunnen ook op eigen initiatief nagaan waar de energievreters zitten. 
Via onder andere www.energievreters.be kan de particulier zelf aan de slag. Op basis van reële parameters verneemt en berekent u hoe u uw jaarlijks energieverbruik kan verlagen.
 
Interessante links :

Info over nieuwe ketel/brandercombinaties op mazout

U denkt aan een nieuwe mazoutinstallatie. Maar hoe zit het met energielabels? Waar vindt u de juiste vakmensen? En voor welke werken krijgt u premies?
Ontdek hier alles wat u moet weten bij de aanschaf van een nieuwe mazoutinstallatie.