Veelgestelde vragen over mazoutverwarming en koolstofarme brandstoffen

Zit je met een vraag over mazout, biobrandstof of hybride verwarming ? Wij geven een helder antwoord.

Categorieën

Mazoutinstallatie en hybride verwarming

Voor verwarmingstoestellen vanaf 20 kW is in Vlaanderen een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht Heel wat ketels in België hebben een hoger vermogen, dus controleer goed in welke categorie die van jou valt. Voor toestellen met een vermogen onder 20 kW is onderhoud niet verplicht, maar wel aangeraden. Onder meer omdat het vaak een garantievoorwaarde is van de fabrikant, maar ook om je installatie beter en zuiniger te laten werken. In het Brussels Gewest is het onderhoud verplicht voor elk vermogen.   

Schrijf je in op onze Fuel Alerts en krijg een bericht wanneer het tijd is voor het volgende onderhoud! 

Ontdek onze Fuel Alerts 

Ontdek de wetgeving rond onderhoud 

In België verschilt de wetgeving om een veilige opslag te garanderen per regio. Wij bundelen voor jou de regels voor het Vlaams Gewest, het Brussels Gewest en het Waals Gewest. 

Naar de regelgeving 

Je moet je stookolietank wettelijk alleen laten reinigen als je ze wil laten verwijderen of buiten gebruik stellen. Een mazoutreservoir vraagt dus weinig onderhoud. Vermoed je dat er veel bezinksel aanwezig is je tank na jaren dienst? Dan is het wel aangeraden om je tank te laten reinigen, om zo een goede werking te garanderen.  

Kijk eerst of je je mazouttank nog kunt laten herstellen. Als je toch beslist om de tank niet meer te gebruiken, dan ben je verplicht om ze definitief buiten gebruik te laten stellen volgens de regelgeving. Doe dit niet zelf, want een mazouttank saneren is niet zonder gevaar. 

Om te bepalen of de mazouttank verwijderen ook nodig is, maakt de wetgeving een onderscheid tussen bovengrondse en ondergrondse stookolietanks, en wordt er gekeken naar het volume. Sowieso moet je je tank professioneel laten leegmaken en reinigen – ongeacht het type of volume. 

Ontdek de wetgeving rond buitengebruikstelling 

Gebruik onze handige tool en ontdek meteen hoeveel brandstof er nog in je tank zit. 

Bereken je brandstofvoorraad 

Door je oude mazoutketel te vervangen, kun je tot 40% minder verbruiken. Denk er wel aan dat er in Vlaanderen sinds 1 januari 2022 een verbod is op de plaatsing van nieuwe stookolieketels als je je woning kunt aansluiten op aardgas (er is aardgas voor de deur of aan de overkant van de straat). Wel mag je nog altijd je huidige installatie optimaliseren en defecte onderdelen vervangen.  

Verwarmingsinstallaties op stookolie zijn nu al klaar om te combineren met hernieuwbare technieken, zoals een zonne-installatie of een warmtepomp. Zo’n hybride verwarmingsinstallatie kan op termijn de broeikasgassen helpen terugdringen. Wij geven je een overzicht van de mogelijkheden. 

Ontdek de hybride verwarmingsinstallaties 

Het verbruik van een hybride installatie met een ketel en warmtepomp ligt veel lager dan een oude stookolieketel. In cijfers: met een moderne verwarmingsketel en een warmtepomp daalt je energieverbruik met zo’n 60% tegenover verwarming met enkel een oude ketel. Bovendien daalt de CO2-uitstoot met de helft. 

Combineer je je moderne stookolieketel met een zonneboiler? Dan zie je je rendement stevig stijgen. Deze installatie verbruikt tot 40% minder energie dan een oude verwarmingsketel. Ook de CO2-uitstoot ligt tot 40% lager. Ook bespaar je dankzij de zonneboiler zo’n 200 tot 300 liter stookolie per jaar voor je sanitair warm water 

Lees meer over hybride verwarming 

Sinds de Europese energierichtlijn van 2013 zijn energiezuinige stookolieketels de norm. In de praktijk zijn dat de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen met een welbepaald productlabel en pakketlabel. Die labels werden ingevoerd in 2015. 

  • Het productlabel gaat van klasse G tot A++. Energiezuinige verwarmingstoestellen die brandstoffen gebruiken (zoals stookolie en aardgas), krijgen productlabel B of A. 

  • Voor stookolie heeft het nieuwe toestel minimaal een B-label (lage temperatuurketel) of een A-label (condensatieketel). De ketel met A-label is gemiddeld 10% zuiniger dan een B-ketel. Voor energiezuinige hybride installaties ga je het best voor productlabel A+ of A++. 

  • Het pakketlabel laat toe om de efficiëntie van het apparaat verder te verbeteren (bijvoorbeeld door een temperatuurregeling of een buffervat te integreren) of duurzamer te maken (bijvoorbeeld door de combinatie met hernieuwbare energie zoals thermische zonnecollectoren). Fabrikanten van verwarmingstoestellen kunnen je dergelijke zuinige pakketten voorstellen. 

Denk eraan dat je in Vlaanderen sinds januari 2022 geen nieuwe stookolieketel meer mag installeren als je je woning kunt aansluiten op aardgas (er is aardgas voor de deur of aan de overkant van de straat).  

Hybride verwarming is vooral interessant in oudere woningen met een hoge verwarmingsvraag. Een 100% hernieuwbare energiebron kan het daar namelijk vaak niet warm genoeg maken, omdat er veel warmte verloren gaat door beperkte isolatie. Met hybride verwarming krijg je het gelukkig wel, en op een rendabele manier, aangenaam warm. Door een zonneboiler of warmtepomp te koppelen aan je bestaande verwarmingsinstallatie moet je cv-ketel minder hard werken. 

Sowieso doe je er goed aan om te investeren in betere isolatie, maar een totaalrenovatie van je gebouwschil is niet nodig als je kiest voor een hybride warmtepomp of zonneboiler. Op die manier kunnen je verbruik en de CO2-uitstoot ook snel rendabel dalen.  

Lees meer over hybride verwarming 

Om te besparen op verwarmingskosten is je dak isoleren prioriteit nummer één. Omdat warmte stijgt, gaat via het dak namelijk veel energie verloren. Als je de zolder enkel als opbergruimte gebruikt, kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Pak zeker ook ramen met enkele beglazing aan en kies voor dubbel hoogrendementsglas of zelfs driedubbel glas. Isoleer daarna de muren, en eventueel ook leidingen en verwarmingsbuizen 

 Ontdek meer tips om te isoleren 

Schakel een erkend expert in om je verwarmingsinstallatie te plaatsen, regelen en onderhouden volgens de regels van de kunst. Zo blijft je installatie in topvorm.  

Via onze adressengids vind je snel een betrouwbare expert in je buurt. 

Naar de adressengids