Algemene informatie

Vastgoed met mazoutverwarming verhuren: waarop letten?

Als je een woning of pand met mazoutverwarming verhuurt, kunnen er conflicten ontstaan over het onderhoud en de keuring van de stookolie-installatie. Goeie afspraken maken goeie vrienden, dus zorg dat het huurcontract volledig is. 

 

Wie heeft welke verantwoordelijkheden? 

Bij twijfel geldt: wat in het huurcontract staat, heeft voorrang op alles. Staat daar niets in over het gebruik en het onderhoud van de mazoutverwarming? Dan zijn deze regels van toepassing: 

  • De eigenaar/verhuurder moet zorgen dat de verwarmingsinstallatie voldoet aan de wettelijke normen. Dat betekent bijvoorbeeld dat die een overvulbeveiliging en eventueel een permanent beveiligingssysteem, inkuiping of dubbele wand moet voorzien. Ook de kosten die daarmee gepaard gaan, moet de verhuurder betalen. 

  • De huurder heeft een verwittingsplicht en moet de verhuurder op de hoogte brengen wanneer een periodieke controle nodig is. Dat kan al dan niet via een aangetekend schrijven. De huurder waakt er dus over dat de controle gebeurt. Bij een opslagtank moet bijvoorbeeld het conformiteitsattest en een groen merkplaatje (met de gegevens van de controle en het erkenningsnummer van de technicus) worden afgeleverd. 

 

Wie betaalt? 

De eigenaar/verhuurder betaalt de kosten die nodig zijn om in orde te zijn met de wetgeving. In principe betaalt de huurder de kosten voor de controle en het onderhoud, maar hier is de rechtspraak niet erg helder over. Daarom raden we aan om vooraf goed te overleggen en de afspraken te vermelden in het huurcontract.