Brussels Gewest

Onderhoud cv-installaties in Brussel: wat zegt de wet?

Zowel particulieren als bedrijven moeten in Brussel het centrale stooktoestel van hun verwarmingsinstallatie verplicht laten onderhouden.  

Onderhoud van bestaande installaties 

Voor welke cv-installaties geldt het onderhoudsbesluit? 

Het onderhoudsbesluit voor de periodieke EPB-controle (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) geldt voor alle cv-toestellen die worden gebruikt voor verwarming en eventueel voor de productie van sanitair warm water. Het gaat om centrale verwarmingsinstallaties op vloeibare (stookolie of koolstofarme brandstof), gasvormige of vaste brandstoffen. Ook alle gasgeisers voor sanitair warm water moeten een periodieke EPB-controle ondergaan.  

Je moet een gas- of stookolieketel dus periodiek laten nakijken én onderhouden. Tijdens het onderhoud zal de technicus de rookgasafvoer nakijken en/of reinigen, en de ketel, brander en rookgassen controleren. Voor een normaal onderhoud heeft een ervaren technicus ongeveer 1,5 tot 2 uur nodig.  

Wanneer moet je de verwarming laten controleren? 

Installaties op stookolie en koolstofarme vloeibare brandstoffen moet je jaarlijks laten onderhouden. Bij installaties op gas is dat om de twee jaar. Alleen zo kun je een optimale werking verzekeren. Een goed onderhouden ketel verbruikt minder en gaat langer mee. 

Wie moet de periodieke EPB-controle uitvoeren? 

De periodieke EPB-controle moet gebeuren door een erkend technicus. Via onze adressengids vind je een betrouwbare expert in je buurt. 

Welk attesten krijg je? 

Na elke controle of onderhoudsbeurt krijg je een attest van periodieke EPB-controle. Daarop staan de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd.  

Oplevering van nieuwe installaties 

Vervang je je oude verwarmingsketel of installeer je een nieuwe? Een erkend technicus (EPB-verwarmingsadviseur type 1 of 2) staat in voor de EPB-oplevering van een nieuw toestel.  

Via onze adressengids vind je een betrouwbare technicus in je buurt. 

Welke attesten krijg je? 

Na de keuring geeft de erkende technicus je een attest van EPB-oplevering. Dat is je bewijs dat de installatie voldoet aan de normen en dus klaar is voor gebruik. 

Waarmee moet je nog rekening houden? 
  • Is je installatie niet conform? Dan moet je dat binnen de 5 maanden in orde brengen.  

  • Voor verwarmingssystemen type 1 (tot 100 kW) is de EPB-verwarmingsdiagnose afgeschaft. 

  • Verwarmingssystemen type 2 (meer dan 100 kW of meerdere ketels) moeten om de vijf jaar een EPB-verwarmingsdiagnose krijgen. Hiervoor schakel je een ‘verwarmingsadviseur type 2’ in.