Aanpassingen aan je installatie

Je verwarmingsinstallatie optimaliseren

Sinds de invoering van de Europese ErP-regelgeving mag de seizoensgebonden energie-efficiëntie voor ruimteverwarming bij nieuwe mazoutketels niet lager zijn dan 86%. Energie-efficiëntie verwijst naar de verhouding tussen een bepaalde prestatie en de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is.

Seizoensgebonden energie-efficiëntie slaat dan weer op de verhouding tussen de nood aan ruimteverwarming in een bepaald seizoen (geleverd door een verwarmingstoestel) en het energieverbruik dat nodig is om daaraan te voldoen.

Nieuwe ketels dragen een Europees energielabel B of A (verplicht sinds 2015). Ketels met een A-label zijn tot 30% zuiniger dan hun oudere tegenhangers. Met zulke toestellen bespaar je dus meteen 30% op je energiefactuur.

Bij elke generatie van installaties horen specifieke optimalisatie-ingrepen. Benieuwd wat jij nu concreet kunt doen om meer te halen uit je verwarmingsinstallatie?

Een nieuwe verwarmingsketel installeren

Gaat je ketel al een tijdje mee (lees: al meer dan twintig jaar) en/of verbruikt hij veel? Dan is het een goed idee om hem te vervangen.

  • Raadpleeg de checklist op onze blog om de plaatsing van een nieuwe ketel vlekkeloos te laten verlopen.

  • Let op! Sinds 2022 is het in Vlaanderen verboden om nog een nieuwe stookolieketel te installeren of je huidige ketel te vervangen, als je woning aansluitbaar is op het aardgasnetwerk (dit betekent dat er aardgas aanwezig is voor de deur of aan de overkant van de straat). Een bestaande stookolieketel herstellen mag wel nog, net als een warmtepomp toevoegen aan je bestaande stookolie-installatie. Meer info in onze blog.

Door een oude mazoutketel te vervangen, bespaar je heel wat, zowel financieel als op het vlak van uitstoot.

  • Hedendaagse branders beperken bovendien de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals je in dit artikel kunt lezen.

  • Heb je bijvoorbeeld al van de blauwe vlambrander gehoord? Daarin vindt een interne recirculatie plaats van CO en roet, en een externe recirculatie van NOx of stikstofdioxide. Zo wordt uitstoot tot een minimum beperkt.

Heb je de knoop doorgehakt en ga je op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel? Kies om te beginnen voor een ketel die aangepast is aan je warmtebehoefte. Je nieuwe verwarmingsketel zal zelden hetzelfde vermogen hebben als je oude ketel, dus informeer je goed bij je installateur. Een ketel met een groter vermogen heeft namelijk meer energie nodig om warmte op te wekken. Als je dan maar een beperkte hoeveelheid warmte nodig hebt, verbruik je veel meer energie dan nodig. In dat geval is je ketel overgedimensioneerd.

De zuinigste hoogrendementsketel op stookolie is een condensatieketel (energielabel A). Zo’n ketel heeft een nuttig rendement tot 98% en zet dus zo goed als alle energie uit de brandstof om in warmte.

De combinatie met hernieuwbare energie

Stookolie heeft nog lang niet afgedaan. Moderne verwarmingssystemen op mazout zijn namelijk bijzonder performant, efficiënt en perfect combineerbaar met hernieuwbare energie.

Door je mazoutketel te combineren met hernieuwbare energie afkomstig van een warmtepomp of zonneboiler, profiteer je van de gratis warmte van de natuur. Een hybride verwarming met een stookolieketel en een warmtepomp is een perfecte oplossing in bestaande woningen met radiatoren. De warmtepomp werkt als het niet té koud is. De stookolieketel staat dan weer in voor de verwarming in de koudste wintermaanden.

Een zonneboiler wordt dan weer vooral gebruikt voor sanitair warm water, al zijn er ook zonneboilers die het verwarmingswater voorverwarmen voor je cv-ketel. Zo hoeft die laatste het verwarmingswater minder bij te verwarmen voor de radiatoren, waardoor je energie uitspaart.

De regeling van je verwarmingsinstallatie

Naast de juiste installatie is een correcte regeling van je cv-ketel erg belangrijk om efficiënt te verwarmen. Recente ketels schakelen meestal automatisch over op winter- of zomerstand en werken met een glijdende vertrektemperatuur. Dat betekent dat ze zelf bepalen wat de juiste vertrektemperatuur van het cv-water is om in huis de gewenste temperatuur te bereiken. Heb je een oudere ketel? Check dan zeker of de juiste stand voor het juiste seizoen is ingeschakeld en of de vertrektemperatuur niet te hoog staat.

Maar de instelling van je cv-ketel is natuurlijk niet alles. De regelingsinstrumenten en de verwarmingsinstallatie moeten goed op elkaar afgesteld zijn. Installeer bijvoorbeeld een programmeerbare kamerthermostaat om de brander van de ketel aan te sturen, zodat deze niet draait als er geen warmtevraag is. Test je graag de nieuwste technologie uit, dan kun je een slimme thermostaat overwegen.

Verder bestaan er nog thermostatische kranen die je rechtstreeks op de radiatoren kunt installeren, als aanvulling op je kamerthermostaat. Dankzij een sensor regelen thermostaatkranen voor elke kamer apart de ideale temperatuur. En dat is handig, want in je slaapkamer moet het minder warm zijn dan in je badkamer. Ten slotte kun je een buitenvoeler aan een noordgerichte buitenmuur hangen. Dit toestel meet continu de buitentemperatuur en stuurt de ketel bij, waardoor de keteltemperatuur zich automatisch aan de weersomstandigheden aanpast. Bij nieuwe ketels is de optie voor weersafhankelijke sturing al ingebouwd.

Informeer bij je installateur welke thermostaat bij je verwarmingsketel past. Hij zal je een model voorstellen dat compatibel is met de ketelregeling van je cv-ketel.