Veelgestelde vragen over mazoutverwarming en koolstofarme brandstoffen

Zit je met een vraag over mazout, biobrandstof of hybride verwarming ? Wij geven een helder antwoord.

Categorieën

Mazout als brandstof

Bij stookolie heb je de keuze. Je kunt je verwarmingsfactuur contant betalen in één keer, ofwel gespreid aflossen. Dankzij een wettelijk kader kunnen stookolieverdelers gespreide betaling aanbieden. Vraag er dus zeker naar bij jouw leverancier.  

Gasolie verwarming (vroeger gekend als ‘mazout normaal’) heeft een laag zwavelgehalte van 0,005% en beantwoordt aan de productspecificaties volgens de Belgische norm voor 'verwarmingsgasolie Type B' NBN T 52-716. 

Gasolie diesel (vroeger ‘mazout extra’) heeft een lager zwavelgehalte van 0,001% en beantwoordt aan het Koninklijk Besluit van 3 oktober 2002 en de vernieuwde norm verwarmingsgasolie Type A NBN T 52-716. Omdat dit type stookolie bijna geen zwavel meer bevat, stoot de brandstof ook bijna geen SO2 (zwaveldioxide) uit bij verbranding.  

Sinds 1 januari 2016 is het zwavelgehalte in ‘mazout normaal’ gedaald van 1000 ppm (deeltjes per miljoen) naar 50 ppm. Voor ‘mazout extra’ blijft dit 10 ppm. Stookolie met minder zwavel (< 50 ppm) heeft meer voordelen: 

  • Lagere milieu-impact 

  • Minder afzetting in de verwarmingsketel 

  • Hoger rendement dankzij een efficiëntere en schonere verbranding 

Wist je trouwens dat zwavel in stookolie een natuurlijke bescherming is tegen verontreiniging bij stockage? Door zwavel als additief toe te voegen aan mazout, krijg je een stabiele opslag. Vraag hierover meer info aan je mazoutverdeler.  

Stookolie is een brandstof die niet oneindig beschikbaar is. Daarom wil de regering het gebruik ervan afbouwen. Er is geen verbod op het gebruik van stookolie – en dat zit er ook niet nog meteen aan te komen. Wel mag je in Vlaanderen geen nieuwe mazoutketel meer laten installeren of je huidige ketel vervangen, als jouw woning aansluitbaar is op het aardgasnetwerk (dit betekent: er is aardgas aanwezig voor de deur of aan de overzijde van de straat). Het is wel nog mogelijk om onderdelen te vervangen en zo je ketel te optimaliseren. 

Maar we stellen je graag gerust: als mazoutgebruiker hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst. Hybride verwarming en koolstofarme vloeibare brandstoffen zijn namelijk prima alternatieven. 

Ontdek de regelgeving per gewest

De prijs van stookolie en biobrandstoffen kan dag na dag variëren. De beurs van Rotterdam geeft de prijs per liter mazout aan, maar ook de wet van vraag en aanbod speelt een rol. Als veel mensen op hetzelfde moment stookolie bestellen of als het aanbod beperkt is, dan zal de prijs stijgen. Daarom is mazout vaak duurder in de winter. Het is moeilijk te voorspellen wanneer mazout het goedkoopst is, maar op onze website kun je de prijsevolutie met alle stijgingen en dalingen goed in de gaten houden. Je ontdekt er ook wat de mazoutprijs van morgen zal zijn. 

Ontdek de actuele prijs van mazout en e-fuels 

Ja, mazout is een uiterst veilige brandstof. Er is geen ontbrandingsgevaar onder de 55 °C en ook geen ontploffingsgevaar onder normale omgevingstemperaturen. Bovendien is het risico op CO-vergiftiging verwaarloosbaar: bij slechte verbranding is de geur waarneembaar en de rook zichtbaar.

Op onze prijspagina vind je een grafiek van de evolutie van de mazoutprijzen: je selecteert zelf de gewenste periode, het type brandstof en het volume (meer of minder dan 2.000 liter). 

Ontdek de prijsevolutie van stookolie