Duurzaam verwarmen
Duurzame energie is vandaag een ‘hot topic’. En dat is natuurlijk volkomen terecht – denk maar aan de opwarming van de aarde en de nefaste invloed ervan op het klimaat. Aangezien je verwarming dé grootste energievreter in huis is en jij duurzaam leven ongetwijfeld belangrijk vindt, is het een must om op dat vlak milieubewuste keuzes te maken. Maar zelfs al richt je je groene voornemens op dat onderdeel van je dagelijks leven: er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen haast het bos niet meer ziet. Daarom hebben we dit handige overzicht samengesteld! Hier lees je alles wat je moet weten over duurzaam verwarmen.
1. Duurzaam bouwen en renoveren
Duurzame keuzes zijn natuurlijk het makkelijkst om te maken als alle opties nog openliggen, of met andere woorden: als je gaat bouwen. Maar ook voor wie wil renoveren, zijn er tal van ingrepen mogelijk. En die hoeven echt niet allemaal ingrijpend of verregaand te zijn om effect te sorteren. We overlopen er enkele én nemen de voordelen van kiezen voor mazout onder de loep.

1.1 Hoe duurzaam bouwen
Een duurzaam huis bouwen begint bij de keuze van de materialen. Idealiter opteer je voor zogenaamde ‘nagroeibare’ bouwmaterialen. Daarvan bestaat namelijk een onuitputtelijke voorraad. Denk voorbeeld aan hout (dat kan dienen voor de constructie of het geraamte van je woning), kurk (een ideale muur- of vloerbedekking die je ook als isolatie kunt gebruiken), riet (dat dienstdoet als dakbedekking) of bamboehout (voor onder meer de vloer of binnendeuren). Een andere grote sterkte van ‘nagroeibare’ materiaal is dat er geen chemische stoffen aan toegevoegd hoeven te worden.
Daarnaast besteed je natuurlijk de nodige aandacht aan een doorgedreven isolatie van je woning, die onder meer wordt uitgedrukt in een maximale U-waarde. Hoe lager de U waarde, hoe minder warmtedoorgang. Ga voor een maximale U-waarde van 0,24W/m²K voor je dak. Dat komt overeen met minstens 14 centimeter minerale wol of 18 centimeter nagroeibare isolatie. Voor de ramen kies je dubbel hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. Ook voor de muren en de vloeren voorzie je het best een degelijke isolatielaag. Hoe beter de kwaliteit van het isolatiemateriaal, hoe dunner je kunt isoleren en hoe minder materiaal er dus geproduceerd en getransporteerd hoeft te worden.
Tot slot doe je er goed aan te besparen op drinkbaar water. Leidingwater is een kostbaar goed, dus waarom zou je het gebruikt om het toilet door te spoelen, je kleren te wassen of je tuin te sproeien, als dat met regenwater ook prima lukt? En als je dan toch echt leidingwater moet gebruiken, bijvoorbeeld in de douche, kun je met spaardouchekoppen en debietbegrenzers alsnog heel wat besparen. Ook dat is duurzaam bouwen.
1.2 Hoe duurzaam renoveren
Een van de hoofdpijlers van duurzaam renoveren is isoleren. Omdat je wellicht niet alles ineens kunt aanpakken en eerder stapsgewijs te werk zult gaan, speelt de volgorde hier een belangrijke rol. Het dak is in elk geval prioriteit nummer één, omdat de meeste warmte langs daar verloren gaat en een geïsoleerd dak gelijk staat aan een besparing van gemiddeld 30% op je energiefactuur. Maar ook kleinere ingrepen, zoals het plaatsen van radiatorfolie en buisisolatie, mag je zeker niet uit het oog verliezen.
Daarnaast kun je bezuinigen door je verwarming helemaal af te stemmen op jouw persoonlijke energiebehoeften met behulp van een slimme thermostaat. De meeste van die toestellen zijn zelflerend, wat betekent dat ze je gewoontes analyseren om je nog meer comfort te bezorgen.
Tot slot loont het misschien wel de moeite om je mazoutketel te vervangen. De meest economische keuze is een stookoliecondensatieketel met een A-label. Onze checklist helpt je bepalen of je zo’n nieuw toestel nodig hebt. Heb je onze bespaarsimulator trouwens al ontdekt? Daarmee bereken je in een handomdraai hoeveel je uitspaart door je oude ketel te vervangen door een nieuwe – al dan niet in combinatie met een zonneboiler.
1.3 Waarom verwarmen met mazout
Vraag je je af waarom je zou kiezen voor mazout voor je woning? We zetten de unieke voordelen van deze brandstof graag voor je op een rij.
Mazout is veilig
Steeds minder impact op het milieu
Mazout is zuinig
Dankzij mazout ben je onafhankelijk
Kortom, mazout is een prima keuze als je gaat bouwen of grondig verbouwen. Wie nóg een argument nodig heeft om echt overtuigd te raken: met mazout maak je het jezelf makkelijk. Je betaalt zoals jij dat wil (contant bij de levering of gespreid) en kunt zelfs voor automatische leveringen kiezen. Handig!
1.4 Klaar voor de toekomst
De stookoliesector investeert volop in innovatie. Zo wordt nu al gewerkt aan de verfijning van alternatieven voor de toekomst. Een van die oplossingen is een koolstofarme brandstof uit rest- en afvalstromen. Het grote voordeel met deze nieuwe brandstof van de toekomst is dat je stookolie-installatie perfect geschikt is om gebruik te maken van deze duurzame brandstof, zonder extra investering dus. En zo ben je klaar voor de toekomst!
2. Hoogrendementsketel mazout
Een nieuwe mazoutketel (hoogrendement) levert een fikse besparing op. Hoeveel dat in jouw geval precies zou zijn? Dat bereken je makkelijk via onze tool. Bovendien krijg je voor een nieuwe mazoutketel premies zoals de Vlaamse renovatiepremie of de Vlaamse verbeteringspremie. In 2018 werden een aantal veranderingen doorgevoerd (de premies voor dakisolatie en glas werden bijvoorbeeld geleidelijk afgebouwd), maar er zijn zeker nog altijd een aantal interessante premies van toepassing.

2.1 Werking condensatieketel
Een condensatieketel heeft zijn uitzonderlijk hoog rendement te danken aan zijn unieke werking. Een condenserende mazoutketel functioneert namelijk als volgt:
- Wanneer mazout verbrand wordt, ontstaan er niet alleen rookgassen, maar ook waterdamp, dat warmte aan de verbranding onttrekt.
- In oude stookolieketels ging een belangrijk deel van de warmte verloren via de schoorsteen, want de rookgassen die erdoor gejaagd werden, waren bijzonder warm (temperatuur boven de 180°C).
- Dankzij een condensatieketel ligt de temperatuur van die rookgassen niet alleen lager (op zo’n 50°C); dit type ketel haalt ook extra energie uit de verbrandingsgassen door ze te condenseren via een warmtewisselaar die warmte overdraagt aan een het verwarmingswater..
Een condensatieketel is daarom veel efficiënter – tot maar liefst 30% efficiënter om precies te zijn –dan een traditionele ketel.
2.2 Onderhoud mazoutketel
Wie een stookolieketel heeft, is bij wet verplicht die jaarlijks te laten controleren. Tijdens het jaarlijkse onderhoud buigt een expert zich over:
- de reiniging en controle van de schouw of de rookgasafvoer
- de controle van de algemene staat van het stooktoestel
- de controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
- de controle van de verbranding
Daarna krijg je een attest, dat je moet bewaren. Ben je bang dat je het jaarlijks onderhoud zal vergeten aan te vragen? Weet dat je je geheugen een handje kunt helpen door je in te schrijven op MazoutAlerts. Je krijgt dan per mail of sms een reminder voor het jaarlijks onderhoud van je installatie en/of voor de controle van je mazouttank.
3. Hybride verwarming
Een condenserende stookolieketel is sowieso een goede keuze. Maar wie nog een stapje verder wil gaan op de weg naar duurzaam verwarmen, opteert beter voor een combinatie met hernieuwbare energie of een energiemix. Je leest het goed: een hybride verwarming, waarbij hernieuwbare energie dienstdoet als plan A en mazout als plan B (bijvoorbeeld op dagen met weinig zonlicht), behoort perfect tot de mogelijkheden. Wat je daarmee uitspaart, ontdek je door onze bespaarsimulator in te vullen.
Verwarming op zonne-energie
Warmtepomp
De werking van een zonneboiler
De combinatie van mazout met hernieuwbare energie is een ideale keuze voor iedereen die zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Toch zijn veel mensen er vandaag nog niet mee vertrouwd. Vandaar onze oproep: combineer mee met informazout.be!
4. Energie besparen
Het mag intussen duidelijk zijn dat duurzaam verwarmen neerkomt op energie besparen. En dat doe je niet alleen door je oude stookolieketel te vervangen of door te opteren voor een hybride installatie. Deze 10 tips om energie te besparen bewijzen dat rationeel energieverbruik of REG binnen handbereik ligt door kleine dagdagelijkse aanpassingen, zoals:
- De thermostaat een graadje lager zetten, want zo bespaar je maar liefst 7% energie.
- Je kleren kouder wassen, tenzij je echt hardnekkige vlekken te bestrijden hebt. De meeste kleren zijn namelijk niet zó vuil dat je ze warm moet wassen om ze proper te krijgen.
- Gebruik je droogkast zo weinig mogelijk. Wist je dat dit toestel een echte energieslokop is die twee tot drie keer zoveel energie verbruikt als je wasmachine? Laat je kleren daarom, als het even kan, drogen aan de waslijn.
- Stel je boiler in op 60 graden: dat is ruim voldoende voor aangenaam warm water en om bacteriën te doden.
- Brengt tochtstrips aan bij ramen en deuren als je in een ouder huis woont, want de warmte vliegt in zulke woningen vaak letterlijk langs ramen en deuren naar buiten.
- Een licht vergeten uit te knippen voordat je naar het werk vertrekt? De computer die de hele nacht nodeloos blijft aanstaan? Rust je lampen en elektronische toestellen voortaan uit met timers.
- Vervang je gewone lampen door ledlampen. Van de energie die gloeilampen vragen, wordt namelijk amper 10 à 15% omgezet in licht. Al de rest gaat verloren in de vorm van warmte.
- Zet je koelkast en vriezer niet naast een warmtebron zoals de microgolfoven of het fornuis en bij voorkeur op tien centimeter van de muur voor een goede luchtcirculatie (en dus minder stroomverbruik).
- Stel je vriezer op -18°C. Elke graad lager is overbodig en komt overeen met 5% meer verbruik.
- Gebruik zo veel mogelijk de vaatwasser, want door met de hand af te wassen verbruik je veel meer warm water. Zet de machine op het ecoprogramma om nog milieuvriendelijker af te wassen, en laat dat voorspoelen maar achterwege: etensresten gewoon van je bord schrapen, volstaat.
Zin om elke maand energietips in je mailbox te krijgen? Schrijf je in dat geval gewoon in op onze nieuwsbrief, de Mazoutmail!
Jouw energieverbruik
Heb je zin gekregen om duurzamer te gaan leven, bijvoorbeeld door je verwarmingsinstallatie te optimaliseren? Test in hoeverre dat de moeite loont door je energieverbruik te berekenen en te vergelijken met mensen in een gelijkaardige situatie … en laat je overtuigen!