3 pijlers van duurzame verwarming

Lager verbruik, minder vervuiling

De prijs en uitstoot van verwarming zijn twee belangrijke thema’s. Ontdek hier hoe jij kunt besparen op brandstof en tegelijk je ecologische voetafdruk verkleint.

Maximale efficiëntie

De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Betere isolatie, aanpassingen aan je ketel en een regelmatig onderhoud ervan leveren je heel wat winst op.

  • Minder warmteverlies = minder stoken

  • Lagere factuur door keteloptimalisatie

  • Minder CO2-uitstoot

Lees meer

Hybride verwarmen

Je bespaart nog meer als je hernieuwbare energie in de mix brengt. Koppel bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler aan je bestaande verwarmingsinstallatie.

  • Lagere verwarmingskosten

  • Milieuvriendelijker verwarmen

  • Geen (grondige) renovatiewerken nodig

Lees meer

Koolstofarme brandstoffen

Koolstofarme vloeibare brandstoffen (of biobrandstoffen) verlagen de drempel om duurzamer te verwarmen: je kan ze gewoon gebruiken met je huidige mazoutinstallatie.

  • Oneindig beschikbaar

  • Geen extra CO2 in de lucht

  • Geen aanpassingen aan ketel nodig

Lees meer

Veelgestelde vragen 

Wij geven een duidelijk antwoord.

Om te besparen op verwarmingskosten is je dak isoleren prioriteit nummer één. Omdat warmte stijgt, gaat via het dak namelijk veel energie verloren. Als je de zolder enkel als opbergruimte gebruikt, kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Pak zeker ook ramen met enkele beglazing aan en kies voor dubbel hoogrendementsglas of zelfs driedubbel glas. Isoleer daarna de muren, en eventueel ook leidingen en verwarmingsbuizen 

 Ontdek meer tips om te isoleren 

Hybride verwarming is vooral interessant in oudere woningen met een hoge verwarmingsvraag. Een 100% hernieuwbare energiebron kan het daar namelijk vaak niet warm genoeg maken, omdat er veel warmte verloren gaat door beperkte isolatie. Met hybride verwarming krijg je het gelukkig wel, en op een rendabele manier, aangenaam warm. Door een zonneboiler of warmtepomp te koppelen aan je bestaande verwarmingsinstallatie moet je cv-ketel minder hard werken. 

Sowieso doe je er goed aan om te investeren in betere isolatie, maar een totaalrenovatie van je gebouwschil is niet nodig als je kiest voor een hybride warmtepomp of zonneboiler. Op die manier kunnen je verbruik en de CO2-uitstoot ook snel rendabel dalen.  

Lees meer over hybride verwarming 

Biobrandstof ken je misschien ook als koolstofarme vloeibare brandstof. Het gaat om brandstof gemaakt uit biomassa (plantaardige grondstoffen) of uit afval (zoals gebruikte frituurolie, veevoer of houtsnippers). Biobrandstoffen groeien voortdurend en kunnen dus niet uitgeput raken, wat bij fossiele brandstof wel het geval is. Nog twee grote voordelen van biobrandstoffen: ze zijn koolstofarm en je kunt ze zonder of met minieme aanpassingen gebruiken in je bestaande stookolieketel en -opslagtank. 

Er zijn drie soorten biobrandstoffen: bio-olie FAME (Fatty Acid Methyl Ester), ethanol BtL (Biomass-to-Liquid) en HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). 

Lees meer over biobrandstoffen