Milieubewust leven is steeds meer de norm. De kraan zomaar laten lopen terwijl je je tanden poetst, is ‘not done’ en huizen met enkele beglazing worden stilaan een uitzondering. Maar ook op het vlak van verwarmingsinstallaties heeft er zich een hele evolutie voorgedaan. Denk maar aan de opmars van hybride installaties, die onder meer mazout combineren met zonne-energie. Ze leveren gratis energie, tenzij er te weinig zon is. Mazout geldt op donkere dagen als plan B. Zo bespaar je geld en spaar je het milieu. Lijkt jou dat wel wat? Enkele aandachtspunten voor wie de combinatie zonnecollectoren en mazout overweegt.

Denk goed na over de plaats van je zonnecollectoren

Het doel van zonnecollectoren is uiteraard zo veel mogelijk zonlicht. Daarom moet je je collectoren slim oriënteren (tussen zuidoost en zuidwest is ideaal) en op een schuin dak plaatsen met een hellingsgraad van 20° tot 60°. Let wel op voor bomen, schoorstenen of andere elementen die schaduw werpen op je collectoren, want zij kunnen de opbrengst sterk verminderen.

Bereken hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt

Hoeveel collectoren je nodig hebt, hangt ten eerste af van hun functie: wil je er enkel je sanitair water mee verwarmen of ook je verwarming mee ondersteunen? Verder speelt je gezinssituatie een belangrijke rol. Iemand die alleen woont, verbruikt natuurlijk een pak minder dan een gezin van vier. Denk ook voldoende ver vooruit: gaat je gezinssituatie in de toekomst misschien veranderen? Al die factoren hebben een effect op het aantal collectoren dat je moet plaatsen. Tip: vraag hierover advies aan je installateur.

Laat je installatie in de lente plaatsen

Wie zijn installatie in de lente laat plaatsen, neemt meteen een vliegende start. De ideale omstandigheden voor een maximumrendement – een temperatuur van rond de 20°C en niet al te veel wolken aan de hemel – komen namelijk vooral op het einde van de lente voor.

Plaats de boiler dicht bij het aftappunt

Zonneboilers worden meestal zo dicht mogelijk bij de aftappunten geplaatst om de leidingverliezen te beperken. Meestal is dat het gelijkvloers of in een kelder. Heb je enkel op zolder plaats voor een zonneboiler? Zorg in dat geval voor een stevige ondergrond, want het gewicht van zo’n boiler loopt al snel op tot 300 kilogram. Maar ook de collectoren op je dak vragen om een degelijke ondergrond. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om hun dak meteen mee te vervangen als ze zonnepanelen laten plaatsen. Als je dak sowieso aan vervanging toe is, is dat inderdaad makkelijk dan later de panelen stuk voor stuk te moeten demonteren.

Maak je zonnecollectoren regelmatig schoon

Om een optimaal rendement te garanderen – en dus zo veel mogelijk zon op te vangen – moet je je zonnecollectoren regelmatig schoonmaken met water en zeep. Gebruik een tuinslang om de panelen schoon te spuiten als je liever niet op je dak klimt. Vogelpoep lijkt misschien geen drama, maar weet dat een grote vlek al voor een rendementsverlies tot 5% kan zorgen.

Deze berichten zijn misschien interessant