Zonneboiler installeren? Deze factoren beïnvloeden de prijs

Ga terug naar het overzicht
zonneboiler

Verwarm je op stookolie en wil je graag energie én geld besparen? Dan is het een goed idee om je stookolieketel te combineren met een zonneboiler. Op die manier heb je het beste van twee werelden: geen al te hoog verbruik, maar toch optimaal comfort op koude en donkere dagen. Benieuwd welke kosten de installatie van een zonneboiler met zich meebrengt? Je ontdekt het in dit artikel!

Het soort zonneboiler

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers en ze hebben allemaal hun eigen prijs. Zo is de klassieke zonneboiler voor sanitair warm water het goedkoopst. Bovendien is die zonneboiler ideaal in combinatie met je stookolieketel, omdat ze elkaar perfect aanvullen. De zonneboiler voor sanitair warm water en verwarmingsondersteuning  is dan weer de duurste zonneboiler, omdat die een aantal extra functies omvat, zoals je verwarmingsketel bijspringen voor het water van je radiatoren of vloerverwarming.

Het aantal personen in het huishouden

Hoe groter je huishouden is, hoe meer water je nodig hebt. Als je een grotere waterbehoefte hebt, moet je een zonneboiler kopen met meer collectoren en dus ook een duurder model. Zo is een zonneboiler met één collector goed voor 150 liter water (voldoende voor een à twee personen) en bedraagt de prijs tussen de € 2.500 en € 3.500. Een zonneboiler voor drie à vier personen met twee collectoren en een capaciteit van 250 liter water kost meteen al wat meer. Denk daarbij aan prijzen tussen € 4.000 en € 6.000. Een model met drie collectoren is tot slot goed voor 300 liter water (ideaal voor vijf à zes personen) en kost tussen de € 5.000 en € 7.000.

Premies van het gewest

Bij de installatie van een zonneboiler heb je recht op een aantal premies die de kosten kunnen drukken. Zo kun je via het Vlaams gewest tot € 2.750 van je investering terugkrijgen – mét extra gemeentelijke premies die gaan van € 250 tot € 750. Het is dus zeker de moeite waard om na te gaan op welke premies jij recht hebt.

Terugverdientijd van je zonneboiler

De terugverdientijd van je zonneboiler – of hoelang het duurt vooraleer je je investering terugverdiend hebt door het lager energieverbruik dat ermee gepaard gaat – is afhankelijk van hoeveel je geïnvesteerd hebt, hoe de plaatsing gebeurd is, wat de energieprijs is … Ze varieert tussen de tien en zestien jaar.

Gerelateerde berichten

Zoek je een manier om duurzaam te verwarmen en energie te besparen? Hier lees je alles over de...
Duitsland is een gidsland voor onderzoek naar koolstofneutrale brandstoffen. Lees hier wat we...