Een groot deel van je energiekosten gaat naar je verwarming. Dan komt een programmeerbare of slimme thermostaat goed van pas! Daarmee voorkom je energie- én geldverspilling, terwijl je meer comfort in de plaats krijgt. Met een slimme thermostaat regel je namelijk eenvoudig de temperatuur per kamer, volgens jouw leefritme en warmtebehoefte. Ontdek onze handige tips voor een efficiënte en zuinige werking.

1. Overdag aangenaam warm, ’s nachts kouder

Het moet niet op elk moment van de dag en in elke ruimte even warm zijn. ’s Nachts mag het in de slaapkamer bijvoorbeeld gerust wat koeler. Gelukkig kun je dat met een moderne programmeerbare of slimme thermostaat makkelijk instellen, omdat je woning wordt opgedeeld in zones. Zo verwarm je altijd precies genoeg in functie van hoe je elke ruimte gebruikt.

Wat is de aangeraden temperatuur voor elke kamer in huis? In de woonkamer is 20 graden ideaal om lekker achteruit te zakken in de zetel, maar ook om te werken als je er je thuisbureau installeert. Omdat je in de keuken vaak in de weer bent, is 18 graden hier voldoende. In de badkamer mag de verwarming wat harder werken, tot de kaap van 23 graden bereikt is, terwijl je in je slaapkamer helemaal tot rust komt bij 14 tot 16 graden.

’s Nachts mag je in de woonkamer de ‘nachtverlaging’ (meestal aangeduid met een maantje) tot 16 graden instellen op je thermostaat, waardoor je verwarming niet onnodig werkt wanneer je slaapt. Al geldt dit niet voor vloerverwarming, die sowieso al energiezuinig is door de lagere afgiftetemperatuur. Met dat afgiftesysteem vermijd je het best temperatuurschommelingen van meer dan 2 graden. Anders kost het te veel tijd en energie om de kamer weer op te warmen.

2.Hou de temperatuur constant

Het is algemeen geweten: elke graad lager levert je een fikse energiebesparing op (tot 7 procent!). Maar telkens je verwarming uitzetten als je een kamer of je woning voor een korte tijd verlaat, is weinig zinvol. Als je voor een paar dagen of een week weg bent, kun je met je programmeerbare of slimme thermostaat de functie ‘vakantie’ of ‘vorstbescherming’ instellen. Tijdens deze periode mag de temperatuur dalen tot (standaard) 10 °C, maar afhankelijk van het merk en type van je thermostaat kan dat lager zijn.

3. Volg jouw leefpatroon

Stel je programmeerbare of slimme thermostaat in volgens jouw leefpatroon voor een groot wooncomfort. Sta je telkens om 7 uur op en vertrek je om 8 uur naar je werk op weekdagen, dan zal de thermostaat enkel gedurende dat uur je woning verwarmen op de gewenste temperatuur. Een slimme thermostaat bedien je makkelijk van op afstand via je smartphone, dus dat is mooi meegenomen.

’s Avonds mag de verwarming al een uur voor je gaat slapen lager: dat voel je amper, omdat de warmte blijft hangen in je radiatoren en leidingen.

4. Leer alle functies van je programmeerbare/slimme thermostaat

Het loont de moeite om de handleiding van je slimme thermostaat grondig door te nemen. Dit systeem kan namelijk meer dan je denkt! Sommige exemplaren geven je bijvoorbeeld inzicht in je energieverbruik en tips om te besparen. Of ze leren hoe lang het duurt om een bepaalde temperatuur te bereiken, analyseren jouw dagschema’s of houden rekening met de weersomstandigheden om je verwarming automatisch te optimaliseren.

De grootste besparing met … een efficiënte installatie

Een slimme thermostaat helpt je zuinig verwarmen, maar dat kan alleen maar als je installatie zelf efficiënt werkt. Ontdek ons advies over een energiezuinige verwarmingsinstallatie.

Deze berichten zijn misschien interessant