Zó herken je een zuinige stookolieketel

Ga terug naar het overzicht
zuinige stookolieketel

Zó herken je een zuinige stookolieketel

Warmte is synoniem met gezelligheid. Niemand zit graag te bibberen wanneer hij zijn voeten onder de keukentafel schuift voor zijn avondmaal, of terwijl hij in de zetel van een film probeert te genieten. Toch is de Belg bijzonder milieu- en energiebewust, en maakt hij realistische keuzes voor de verwarming van zijn woning. Kou lijden past natuurlijk niet in dat plaatje, maar een zuinige stookolieketel wél. Hier ontdek je hoe je zo’n zuinige mazoutketel kunt herkennen.

Een zuinige stookolieketel: niets dan voordelen

Doe jij voor de verwarming van je woning nog een beroep op een oude mazoutinstallatie? Weet dat het belangrijk is om die op tijd te vervangen. Niet alleen omwille van het terugverdieneffect – de kosten van een nieuwe installatie heb je al na enkele jaren terugverdiend dankzij een opvallend lager energieverbruik (tot 30% minder) en dito factuur – maar ook voor het milieu. Nieuwe stookolieketels zijn synoniem met een optimaal rendement: ze zijn zuiniger en stoten heel wat minder CO2 uit. Bovendien zijn ze vaak ook stiller en compacter.  

Nieuwe toestellen: hou de energielabels in de gaten

Voor wie zich afvraagt hoe hij zo’n zuinige stookolieketel kan herkennen: op de labels letten is de boodschap! Sinds september 2015 krijgen alle nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie (net als die op gas en elektriciteit) een energielabel, waardoor je in één oogopslag kunt zien hoe zuinig ze zijn. Het label vertelt namelijk tot welke klasse het toestel behoort.

Er bestaan twee soorten labels:

  • Een productlabel dat varieert van G tot A++. Nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie moeten minimaal een productlabel B hebben om aan de normen te voldoen (A is natuurlijk nóg beter).
  • Een pakketlabel wanneer het toestel deel uitmaakt van een pakket, bijvoorbeeld via een koppeling met hernieuwbare energie  zoals thermische zonnecollectoren of een warmtepomp.

Bestaande installaties: vergelijk je verbruik met dat van andere mazoutgebruikers

Wie wil weten of zijn bestaande installatie zuinig is of niet, kan zijn verbruik met onze test op een objectieve manier vergelijken met andere mazoutgebruikers in een vergelijkbare situatie. Wie weet kan je dat mooie besparingen opleveren, want de test bevat een massa nuttige tips om op je stookolieverbruik te besparen.

Nog meer info nodig over je bestaande ketel? Via onze productzoeker kun je nagaan of het toestel een Optimaz- dan wel een Optimaz-elite-label heeft. Optimaz is het Belgische label (tot september 2015) voor stookolieketels met laagtemperatuurtechniek en Optimaz-elite voor condenserende stookolieketels. Deze toestellen zijn veel zuiniger dan standaard stookolieketels.

Wil je je tot slot nog meer verdiepen in het topic? Dan moet je op onze handige dossierpagina over duurzaam verwarmen zijn!

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...