Zo helpt slimme technologie je om energie te besparen

Ga terug naar het overzicht
energie besparen

Wil je van je huis een slimme woning maken? Dat is een hele investering, maar op de lange termijn loont ze wel de moeite. Een slim huis maakt je leven namelijk makkelijker én helpt je om energie te besparen zonder aan comfort in te boeten. We zetten enkele slimme apparaten en ingrepen op een rij die niet mogen ontbreken in je slimme woning.

Slimme stookolieketel

Wat dacht je van een slimme stookolieketel? Zo’n ketel kun je vanop afstand bedienen, maar meldt ook storingen aan jouw verwarmingsinstallateur of de fabrikant van jouw toestel. Zo worden onderhoud en herstellingen een pak makkelijker. Diegene die ervoor instaat, heeft bijvoorbeeld meteen de juiste onderdelen en het juiste gereedschap bij, zodat hij alles met één bezoek kan regelen. Van een vlotte service gesproken!

Slimme verlichting

Even swipen en het is donker, even swipen en het is weer licht: vanop je smartphone lichten aan- of uitdoen is enorm handig. Je hoeft niet alleen niet meer op te staan om je verlichting te regelen, maar kunt ook vanop je werk kijken of je het licht van de badkamer toch zeker niet vergat uit te knippen. Zie je dat het nog brandt, dan zet je het gewoon uit met je smartphone.

Slimme rolluiken

Dankzij sensoren die detecteren wanneer er zonnestralen op je huis vallen, kun je je rolluiken automatisch naar beneden laten gaan. Zo verspil je minder energie aan airco of een ventilator. Ook mooi meegenomen: als je op reis bent, kun je elke ochtend de rolluiken omhoog laten en ’s avonds weer naar beneden doen, zodat het lijkt of je huis toch bewoond is. Inbrekers afschrikken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Energie besparen met slimme elektriciteitsmeters

‘Smart meters’ of slimme energiemeters vertellen je hoeveel water, stookolie en elektriciteit je verbruikt. Meten is weten! Slimme elektriciteitsmeters kunnen je binnenkort zelfs zeggen wanneer je wasmachine en je droger het best inschakelt om je huishoudelijke taken zo goedkoop mogelijk te vervullen. Het idee erachter is dat de software ‘in real time’ zou communiceren over de marktprijs voor stroom (als er sprake is van een stroomoverschot, daalt de prijs). Hierbij speelt het centrale datasysteem echter een cruciale rol, en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de uitrol ervan niet van een leien dakje loopt …

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...