Zo haal je de EPC-waarde van je woning naar omlaag

Ga terug naar het overzicht
EPC-waarde

Elke verkoper of verhuurder in Vlaanderen moet een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie de woning of het appartement in kwestie verbruikt. Wil je de waarde op het EPC-certificaat doen dalen? Gelijk heb je, want de energiekosten kunnen hoog oplopen in een slecht geïsoleerde of (op een andere manier) niet-energiezuinige woning. We verduidelijken wat nu eigenlijk ‘een goede EPC-waarde’ is en geven je enkele tips mee.

Wat is een EPC-waarde …

De EPC-waarde geeft weer (in kWh/m²) welke energetische kenmerken je woning heeft en hoeveel energie je woning per jaar verbruikt op het vlak van verwarming (inclusief warm water, maar het verbruik van huishoudelijke toestellen wordt niet meegerekend). Bovendien houdt elk EPC-certificaat rekening met de mate waarin de woning in zijn eigen energiebehoefte voorziet, bijvoorbeeld met zonnecollectoren of een warmtepomp. De EPC-waarde wordt berekend door een energiedeskundige.

… en wat is een goede EPC-waarde?

Wat goede EPC-waarde is, verschilt van situatie tot situatie. Zo is het logisch dat een vrijstaande woning een hogere waarde heeft dan een halfopen woning of een rijhuis, omdat het warmteverlies door vier gevels hoger is dan drie of twee. Om een beter beeld te krijgen, helpt het om de gemiddelden te bekijken. Woningen gebouwd voor 1960 hebben gemiddeld een EPC-waarde van 500 kWh/m² of meer. Dat getal daalt tot 400 kWh/m² vanaf de jaren 70. Voor woningen gebouwd in de jaren 90 en 2000 zakt het nog, tot respectievelijk 300 kWh/m² en 200 kWh/m² of lager.

Omdat het, zelfs met die gemiddelden, moeilijk bleef om objectief te vergelijken hoe goed specifieke woningen het doen, krijgt elke woning sinds 1 januari 2019 een ‘energielabel’ en een kleur. A+ betekent dat het om een zeer energiezuinige woning gaat, terwijl de energieverspilling in een woning met label F dan weer de spuigaten uitloopt. Je merkt het: het energielabel maakt het makkelijker om de energiezuinigheid te beoordelen.

Bovendien is het EPC sinds eind 2018 in Vlaanderen geïntegreerd in de gloednieuwe woningpas, een digitaal platform dat alle informatie over je huis bundelt, van je EPC-certificaat tot je bouwvergunningen.

EPC helpt je woning energiezuiniger te maken

Op het EPC-certificaat staan aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken. Een EPC-keuring aanvragen is daarom misschien de moeite zelfs als je niet aan verkopen of verhuren denkt (en het dus in principe niet verplicht is), zeker als je van plan bent om te renoveren.

Enkele tips om je EPC-waarde naar beneden te halen

1.Investeren in (dak)isolatie

Warme lucht stijgt, wat betekent dat de meeste warmte verloren gaat via het dak. Is je dak nog niet goed geïsoleerd? Dan maak je daar maar beter werk van. Tegen 2020 moet sowieso elke woning in Vlaanderen aan de minimale dakisolatienorm voldoen.

2.Beglazing

Ook slecht geïsoleerde ramen jagen de EPC-waarde de hoogte in. Hoogrendementsglas is geen overbodige luxe! Vergeet bovendien je raamkaders niet. Prima isolerend glas in een houten frame laten plaatsen waarlangs het alsnog tocht, is uiteraard geen goed idee.

3.Nieuwe stookolieketel

Met een nieuwe stookolieketel neemt je EPC-waarde gegarandeerd een duik. Bereken hoeveel je kunt besparen met een nieuwe stookolieketel of een hybride installatie!

Gerelateerde berichten

Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...
Wil jij de stap zetten naar een lager energieverbruik en een duurzamere woning? Een energieaudit...