Elke verkoper of verhuurder in Vlaanderen moet een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie de woning of het appartement in kwestie verbruikt.

Wil je de waarde op het EPC-certificaat doen dalen? Gelijk heb je, want de verwarmingskosten kunnen hoog oplopen in een niet-energiezuinige woning. We verduidelijken wat nu eigenlijk ‘een goede EPC-waarde’ is en geven je enkele tips mee om je woning energiezuiniger te maken.

Wat is de EPC-waarde?

De EPC-waarde geeft weer hoeveel energie je woning per jaar verbruikt voor verwarming (in kWh/m²). Ook je sanitair warm water hoort daarbij, maar het verbruik van huishoudelijke toestellen wordt niet meegerekend. Elk energieprestatiecertificaat houdt rekening met de mate waarin de woning in haar eigen energiebehoefte voorziet, bijvoorbeeld met zonnecollectoren of een warmtepomp.

Een lage EPC-score betekent dus dat je woning weinig energie nodig heeft om te verwarmen. Een hoog cijfer duidt op een slechte energieprestatie.

De EPC-waarde kun je niet zelf berekenen, dat laat je over aan een energiedeskundige. Die houdt daarbij rekening met de volgende kenmerken:

  • Het bouwjaar

  • De verwarmingsinstallatie

  • Het type woning (rijhuis, (half)open bebouwing)

  • De isolatiegraad

  • Installaties waarmee je woning zichzelf van energie voorziet (zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp)

Het energieprestatiecertificaat geeft ook aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken. Een EPC-keuring is enkel verplicht als je gaat verkopen of verhuren. Maar ook als je niet meteen plannen hebt in die richting, is het aangeraden - en al zeker als je wil renoveren.

Wat is een goede EPC-waarde?

Wat een goede EPC-waarde is, verschilt van situatie tot situatie. Zo is het logisch dat een vrijstaande woning een hogere EPC-waarde heeft dan een halfopen woning of een rijhuis, omdat het warmteverlies met vier gevels hoger is dan met drie of twee. Om een beter beeld te krijgen, helpt het om de gemiddelde EPC-waarden in de tabel hieronder te bekijken.

Bouwjaar

Gemiddelde EPC-waarde huis

Gemiddelde EPC-waarde appartement

< 1960 - 1970

500 kWh/m2

400 kWh/m2

1970 - 1990

400 kWh/m2

280 kWh/m2

1990 - 2000

300 kWh/m2

200 – 250 kWh/m2

> 2000

190 - 200 kWh/m2

160 kWh/m2

Maar zelfs met deze gemiddelden blijft het moeilijk om objectief te vergelijken hoe goed specifieke woningen het doen. Daarom krijgt elke woning sinds 1 januari 2019 een ‘energielabel’ en een kleur. A+ staat voor een zeer energiezuinige woning, terwijl het energieverbruik in een woning met label F zeer hoog kan oplopen.

Bovendien is het EPC sinds eind 2018 in Vlaanderen geïntegreerd in de woningpas, een digitaal platform dat alle informatie over je woning bundelt — van het EPC-certificaat tot de bouwvergunning(en).

Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, ten slotte, kun je de EPC-waarde van je woning makkelijk vergelijken met het Vlaamse gemiddelde voor eenzelfde type woning.  

Energieprestatie in Brussel en Wallonië

Het energieprestatiecertificaat is een maatregel van de Vlaamse overheid. In Brussel en Wallonië zijn er wel gelijkaardige initiatieven, in het kader van de EPB-wetgeving.

-        EPB in Brussel

-        EPB in Wallonië

Slechte EPC-waarde verbeteren

Het doel van de Vlaamse overheid is dat alle bestaande woningen in 2050 een EPC 100 behalen. Is jouw woning nog niet in lijn met de maatregelen? Met deze tips verbeter je de energieprestatie.

1. (Dak)isolatie

Warme lucht stijgt, waardoor de meeste warmte verloren gaat via het dak. Is jouw dak nog niet goed geïsoleerd? Dan maak je daar maar beter werk van. Sinds 2020 moet sowieso elke woning in Vlaanderen aan de minimale dakisolatienorm voldoen. Ook je muren en leidingen na-isoleren, kan je veel voordeel opleveren.

2. Beglazing

Slecht geïsoleerde ramen jagen de EPC-score de hoogte in. Hoogrendementsglas is geen overbodige luxe! Vergeet bovendien je raamkaders niet. Prima isolerend glas laten plaatsen in een houten frame waar nog tocht doorkomt, is uiteraard niet zo efficiënt. 

3. Nieuwe verwarmingsketel

Een nieuwe stookolieketel heeft een positieve impact op je EPC-waarde. Zeker als je kiest voor een hybride installatie met een warmtepomp of zonneboiler.

Belangrijk om te weten: in Vlaanderen is vanaf 2022 de vervanging van een oude stookolieketel door een nieuw exemplaar enkel nog toegestaan als er geen aansluiting op het aardgasnet voor je deur of aan de overkant van de straat mogelijk is.

Download onze toekomstgids

Je verwarming is de grote slokop in je energiebudget. Duurzamer verwarmen is daarom een must geworden. In onze toekomstgids gaan we dieper in op dat thema. We bekijken de evolutie van fossiele brandstoffen, de mogelijkheden van koolstofarme vloeibare brandstoffen en energie-efficiënt verwarmen. Zo weet je wat je kan doen om je mazoutverwarming te optimaliseren.

Deze berichten zijn misschien interessant