Zo haal je de EPC-waarde van je woning naar omlaag

Ga terug naar het overzicht
EPC-waarde

Elke verkoper of verhuurder in Vlaanderen moet een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie de woning of het appartement in kwestie verbruikt. Wil je de waarde op het EPC-certificaat doen dalen? Gelijk heb je, want de energiekosten kunnen hoog oplopen in een niet-energiezuinige woning. We verduidelijken wat nu eigenlijk ‘een goede EPC-waarde’ is en geven je enkele tips mee om je woning energiezuiniger te maken.

Wat is een EPC-waarde …

De EPC-waarde geeft weer hoeveel energie je woning per jaar verbruikt voor verwarming (in kWh/m²). Ook je sanitair warm water hoort daarbij, maar het verbruik van huishoudelijke toestellen wordt niet meegerekend. Elk energieprestatiecertificaat houdt rekening met de mate waarin de woning in haar eigen energiebehoefte voorziet, bijvoorbeeld met zonnecollectoren of een warmtepomp. Een lage EPC-score betekent dus dat je woning weinig energie nodig heeft om te verwarmen. Een hoog cijfer duidt op een slechte energieprestatie.

De EPC-waarde kun je niet zelf berekenen, dat laat je over aan een energiedeskundige. Die houdt daarbij rekening met de volgende kenmerken:

  • Het bouwjaar
  • De verwarmingsinstallatie
  • Het type woning (rijhuis, (half)open bebouwing)
  • De isolatiegraad
  • Installaties waarmee je woning zichzelf van energie voorziet (zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp)

… en wat is een goede EPC-waarde?

Wat een goede EPC-waarde is, verschilt van situatie tot situatie. Zo is het logisch dat een vrijstaande woning een hogere EPC-waarde heeft dan een halfopen woning of een rijhuis, omdat het warmteverlies met vier gevels hoger is dan met drie of twee. Om een beter beeld te krijgen, helpt het om de gemiddelde EPC-waarden in de tabel hieronder te bekijken.

Bouwjaar

Gemiddelde ECP-waarde huis

Gemiddelde ECP-waarde appartement

< 1960 - 1970

500 kWh/m2

400 kWh/m2

1970 - 1990

400 kWh/m2

280 KwH/m2

1990 - 2000

300 kWh/m2

200 – 250 KwH/m2

> 2000

190 - 200 kWh/m2

160 kWh/m2

Maar zelfs met deze gemiddelden blijft het moeilijk om objectief te vergelijken hoe goed specifieke woningen het doen. Daarom krijgt elke woning sinds 1 januari 2019 een ‘energielabel’ en een kleur. A+ staat voor een zeer energiezuinige woning, terwijl de energieverspilling in een woning met label F de spuigaten uitloopt.

Het energielabel maakt het makkelijker om de energiezuinigheid te beoordelen.

Bovendien is het EPC sinds eind 2018 in Vlaanderen geïntegreerd in de gloednieuwe woningpas, een digitaal platform dat alle informatie over je woning bundelt — van het EPC-certificaat tot de bouwvergunning(en).

Wat met een slechte EPC-waarde?

Een woning met een EPC-waarde van maximaal 180 voldoet aan de huidige nieuwbouweisen rond energieverbruik — al is dat cijfer relatief, zoals je net las. Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kun je de EPC-waarde van je woning makkelijk vergelijken met het Vlaamse gemiddelde voor eenzelfde type woning.  

EPC helpt je woning energiezuiniger te maken

Niet tevreden over de EPC-waarde van je (toekomstige) woning? Het energieprestatiecertificaat vermeldt aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken. Een EPC-keuring aanvragen is daarom ook de moeite als je niet aan verkopen of verhuren denkt (en het dus in principe niet verplicht is) en al zeker als je van plan bent om te renoveren.

Enkele tips om je EPC-waarde naar beneden te halen

1. (Dak)isolatie

Warme lucht stijgt, waardoor de meeste warmte verloren gaat via het dak. Is jouw dak nog niet goed geïsoleerd? Dan maak je daar maar beter werk van. Sinds 2020 moet sowieso elke woning in Vlaanderen aan de minimale dakisolatienorm voldoen. Ook je muren en leidingen na-isoleren, kan je veel voordeel opleveren.

2. Beglazing

Slecht geïsoleerde ramen jagen de EPC-score de hoogte in. Hoogrendementsglas is geen overbodige luxe! Vergeet bovendien je raamkaders niet. Prima isolerend glas laten plaatsen in een houten frame laten waar nog tocht doorkomt, is uiteraard niet zo efficiënt.

3. Nieuwe verwarmingsketel

Met een nieuwe stookolieketel neemt je EPC-waarde gegarandeerd een duikBereken zelf hoeveel je kunt besparen met een nieuwe stookolieketel of een hybride installatie met een warmtepomp of zonneboiler!

Belangrijk om te weten: in Vlaanderen is vanaf 2022 de vervanging van een oude stookolieketel door een nieuw exemplaar enkel nog toegestaan als er geen aansluiting op het aardgasnet voor je deur of aan de overkant van de straat  mogelijk is.

Duurzaam verwarmen

Je verwarming is de grote slokop in je energiebudget. Duurzaam verwarmen is dan ook een must. Lees onze gids over efficiënt verwarmen, met nuttige tips om te besparen op je verwarmingskosten.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...