Je woning isoleren heeft vaak veel weg van een recept volgen. Net zoals je niet aan de vulling van een taart begint zolang je de bodem niet hebt bereid, is lukraak isolatie plaatsen geen goed idee. Weet je niet waar te beginnen? Het is nooit slecht om voorrang te geven aan die ingrepen die het meeste effect hebben of waar je het meeste mee bespaart. En welke dat precies zijn, dat lees je hier!

Prioriteit nummer 1: dak isoleren

Omdat warmte stijgt, gaat de meeste energie verloren via het dak. Dakisolatie is dan ook prioriteit nummer 1, zelfs al is je zolder niet bewoond. Zo bespaar je al snel 25% op je verwarmingskosten. Heb je een plat dak? Dan kun je de isolatie langs boven (laten) aanbrengen. Gebruik je je zolder alleen als opbergruimte en kun je je dak om de ene of de andere reden moeilijk isoleren? Dan is je zoldervloer isoleren een mooi alternatief.

Enkel glas is uit de boze

Enkel glas of zelfs gewoon dubbel glas is echt niet meer van deze tijd. Zondigt jouw huis nog tegen deze ongeschreven regel? Dan is het hoog tijd om de beglazing te vervangen door dubbel hoogrendementsglas of zelfs driedubbel glas. Je verdient de investering snel terug én je krijgt er een premie van de netbeheerder voor – tenminste, als je kiest voor hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²K (de U-waarde verwijst naar de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat, dus hoe lager het cijfer hoe beter).

Woning isoleren = muren isoleren

Heeft je woning een spouw van 50 millimeter of meer? Dan kun je speciale firma’s inschakelen om er via gaatjes isolatie in te blazen. In oude huizen durft zo’n spouw weleens te ontbreken, maar ook dan heb je tal van opties voor het na-isoleren van je muren – zowel langs buiten als langs binnen.

Leidingen isoleren

Wie aan het isoleren slaat, mag tot slot zijn leidingen niet uit het oog verliezen. Door je waterleidingen te isoleren, voorkom je dat ze bevriezen; maar ook je verwarmingsbuizen verdienen wat extra aandacht – zeker als je weet dat je per jaar tot 30 liter stookolie kunt besparen voor elke meter buis die je isoleert. Waar wacht je nog op?

 

Klaar met isoleren? Weet dat er uiteraard nog veel méér is dat je kunt doen om echt efficiënt met energie om te springen. Lees er alles over in ons dossier 'Duurzaam verwarmen'!

Deze berichten zijn misschien interessant