Wat houdt een ketelonderhoud precies in?

Ga terug naar het overzicht

Wat houdt een ketelonderhoud precies in?

Verwarmingsinstallaties moet je regelmatig laten onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht voor installaties op stookolie, aardgas en vaste brandstoffen, maar het komt hun werking ook ten goede. Geen idee hoe vaak je je stookolieketel moet laten nakijken, bij wie je daarvoor terechtkunt of wat zo’n ketelonderhoud eigenlijk inhoudt? Hier lees je er alles over.

Je installatie laten onderhouden: wettelijk verplicht

Heb jij een stookolieketel met een vermogen groter dan of gelijk aan 20 kW? Dan moet je hem periodiek laten onderhouden, meer bepaald elk jaar. Deze verplichting vloeit voort uit een besluit van de Vlaamse Regering uit 2006. Weet je niet hoeveel vermogen jouw ketel precies heeft? Geen probleem: dat kun je gewoon aflezen van het kenplaatje van het toestel. Het is wel zo dat de meeste ketels in Vlaanderen een vermogen hebben van minstens 20 kW. De kans is dus groot dat het jaarlijkse onderhoud ook voor de jouwe verplicht is.

Waaruit bestaat het onderhoud?

Een onderhoud moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus, die een aantal vaste stappen doorloopt om ervoor te zorgen dat jouw stookolieketel weer optimaal rendeert:

  • reiniging en controle van de schouw of de rookgasafvoer
  • controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • controle van de verbranding

Na de reiniging zal de stookolietechnicus je brander afstellen op basis van de waarden die de rookgastester oplevert. Door ervoor te zorgen dat je stookolieketel voldoet aan de door de overheid opgelegde normen, zal hij minder vervuilen, beter renderen en langer meegaan. Aan het einde van het ketelonderhoud overhandigt de technicus je het verbrandings- en reinigingsattest.

Ketelonderhoud: de voordelen op een rijtje

Het ketelonderhoud is wettelijk verplicht, maar ook voor jou als gebruiker is het een goede zaak: wanneer je je ketel niet of slecht zou onderhouden, kun je te maken krijgen met een enorme rendementsverlaging. De rookgassen in een slecht onderhouden ketel worden namelijk warmer, waardoor een deel van de opgewekte warmte niet aan de verwarmingsinstallatie wordt afgegeven, maar gewoon door de schouw naar buiten vliegt. Algemeen wordt geschat dat je door een onderhoud tot 12% kunt besparen op je jaarverbruik. En alsof dat nog niet genoeg is: een ketelonderhoud is dé manier om pannes te vermijden en een langere levensduur van je apparaat te garanderen.  

Gerelateerde berichten

Veiligheid voor alles, zeker als het over mazout gaat. Gelukkig hoeven eigenaars van een...
Met energielabels voor wasmachines en koelkasten zijn we allemaal vertrouwd. Maar wist je dat ook...