Je doet je best om energie te besparen door de temperatuur van je boiler te verlagen, je radiatoren op tijd te ontluchten, radiatorfolie te kleven, ... Maar ben je benieuwd of je wel écht goed bezig bent? Enkele richtlijnen om te bepalen wat nu eigenlijk een normaal energieverbruik is.

Normaal energieverbruik

Wat een normaal verbruik is, is voor iedereen natuurlijk anders. Onder meer de oppervlakte of de grootte van je woning spelen daarbij een rol, net als de isolatiegraad van je woning en het gedrag van jou en je huisgenoten. Ondanks die specifieke factoren zijn er toch enkele richtcijfers mogelijk.

Bron: Leefmilieu Brussel

Energiebehoefte kWh per m²

 

Open bebouwing

Halfopen bebouwing

Rijwoning

Recente, correct geïsoleerde woning

Tot 65

Tot 60

Tot 50

Gerenoveerde woning (geïsoleerd dak en dubbele beglazing)

Van 65 tot 130

Van 60 tot 115

Van 50 tot 100

Licht gerenoveerde oude woning (geïsoleerd dak of dubbele beglazing)

Van 130 tot 195

Van 115 tot 175

Van 100 tot 150

Niet gerenoveerde oude woning

Van 195 tot 260

Van 175 tot 230

Van 150 tot 200

Voor bijvoorbeeld een gerenoveerde rijwoning met een geïsoleerd dak en dubbele beglazing met een oppervlakte van 150 m² moet je 150 met 50 en met 100 vermenigvuldigen. Die berekening levert een netto-energiebehoefte voor de verwarming op van 7.500 kWh à 15.000 kWh. De calorische waarde van een liter stookolie bedraagt 10 KWh, waardoor je uitkomt op 750 tot 1500 liter (het seizoensrendement van je verwarmingsinstallatie niet in acht genomen).

Energieverbruik vergelijken met onze tool

En andere optie is om objectief je mazoutverbruik te vergelijken met dat van anderen in een gelijkaardige woonsituatie. Dat doe je met behulp van onze tool, die de volgende informatie van jou zal vragen:

  • Het bouwjaar van je woning
  • De bewoonbare oppervlakte
  • De dikte van de isolatie (dak, gevel, vloer)
  • Het type beglazing
  • He type stookolie-installatie
  • Je jaarlijkse stookolieverbruik

Verbruik je veel meer?

Blijkt uit de tool of tabel dat je significant meer verbruikt dan normaal? Dan moet je je vragen stellen. Een uitzonderlijk hoog verbruik zou kunnen wijzen op:

  • een oude ketel die aan vervanging toe is omdat hij niet zuinig genoeg is
  • problemen met je ketel, zoals een lek in de aanzuigleiding, vervuild warmtewisselaar (dat de warmteoverdracht belemmert en je rendement dus verlaagt) of roetdeeltjes die zich op warmtelichaam hebben afgezet (wat opnieuw een verminderd rendement betekent)

Nog vragen, of een check van je ketel nodig? Neem contact op met een expert!

Deze berichten zijn misschien interessant