Wat is de toekomst van verwarmen met mazout?

Ga terug naar het overzicht
Mythes
verwarmen met mazout

Misschien hoorde je hier en daar al eens vallen dat er in Vlaanderen in 2021 ook voor de renovatie van de ketel een verbod op stookolieketels zou komen. Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn dat dit niet klopt. Duurzaam verwarmen met mazout kan wel degelijk! Het enige wat er veranderd is, is dat in bestaande woningen waar er aardgas ligt in de straat bij ketelvervanging de nieuwe stookolieketel een energielabel A moet hebben. Een condenserende stookolieketel met A-label is namelijk even performant als de nieuwste aardgascondensatieketels. Een stookolieketel met energielabel B zal dan geen optie meer zijn.

Verwarmen met mazout: impact op het milieu

Een van de redenen waarom de regels voor verwarmingsketels verstrengd zijn, is omdat de toestellen dan een minder grote impact op hun omgeving hebben. De sector zet volop in op een milieuvriendelijkere aanpak. Zo verbetert de kwaliteit van stookolie voortdurend, waardoor stookolie tegenwoordig zwavelarm is. Daardoor krijg je een optimale warmteproductie en is mazoutverbruik minder belastend voor het milieu. Hou bovendien steeds in je achterhoofd dat – wanneer je kijkt naar de volledige levenscyclus – stookolie dezelfde CO2-uitstoot heeft als aardgas.

De toekomst van mazout

Verder zijn er nieuwe, vloeibare en koolstofarme brandstoffen die alle voordelen van mazout hebben, maar niet de nadelen. Zo zijn ze permanent beschikbaar, vrij leverbaar, makkelijk te transporteren en veilig op te slaan. Binnenkort kun je ze gewoon in je bestaande mazoutinstallatie gebruiken zonder noemenswaardige aanpassingen.

Tot het zover is, heb je trouwens nog de mogelijkheid om hybride te verwarmen en je mazoutketel te combineren met hernieuwbare energie in de vorm van een warmtepomp of thermische zonnepanelen. Op die manier heb je steeds een optimaal warmtecomfort én spaar je het milieu en je portefeuille.

Conclusie: verwarmen met mazout ís een goed idee

Concreet kunnen we dus volmondig ‘ja’ antwoorden op de vraag of verwarmen met mazout nog een goed idee is. Moderne, condenserende mazoutketels halen een rendement van 98% en mazout wordt steeds minder vervuilend. Als je ketel ouder dan 20 jaar is, raden we wel aan om je hem te vervangen door een nieuwe. En binnenkort gebruikt die ketel zonder problemen koolstofarme brandstof.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...