Is je stookolieketel aan vervanging toe? Soms is het antwoord ‘ja’, ook al vertoont hij nog geen mankementen. De energie-efficiëntie van nieuwe mazoutketels ligt namelijk veel hoger dan dat van oudere toestellen. Energie-efficiëntie staat centraal in de 2020-strategie van Europa – streefdoel: tegen 2020 20% minder energie verbruiken – en verwijst naar de verhouding tussen de prestaties van een toestel en de energie die het daarvoor nodig heeft.  

Tijd om je mazoutketel te vervangen?

Om te weten of je effectief nood hebt aan een nieuwe stookolieketel, kun je onze besparingssimulator gebruiken. Aan de hand van enkele vragen vertelt die je hoeveel je bespaart door jouw ketel te vervangen. Deze gegevens hou je het best bij de hand:

  • Een schatting van je jaarlijks verbruik (tip: een gemiddeld Belgisch gezin heeft jaarlijks een bestelling stookolie van 2.000 tot 2.500 liter nodig).
  • Je ketelvermogen, dat je makkelijk kunt aflezen van het kenplaatje van je toestel (tip: de cv-ketels in Vlaanderen zijn meestal groter dan 20 kW).

De energie-efficiëntie van nieuwe stookolieketels

De laatste jaren maakten stookolieketels een ware (r)evolutie door, zodat er nu ketels op de markt zijn met een veel grotere efficiëntie. Een nieuwe condensatiestookolieketel heeft een seizoensgebonden energie-efficiëntie tot 98%. Dit betekent dat 1 liter stookolie bijna 10 kWh nuttige energie oplevert. Een condensatieketel kan die puike prestaties neerzetten dankzij zijn unieke werking:

  • Bij de verbranding van mazout ontstaan niet alleen rookgassen, maar ook waterdamp.
  • Die waterdamp onttrekt warmte aan de verbranding.  
  • Bij oude stookolieketels gaat een aanzienlijk deel van de warmte verloren via de schoorsteen, omdat de rookgassen zeer heet zijn (hun temperatuur bedraagt meer dan 180°C).
  • Een condensatieketel werkt met een lage rookgastemperatuur (50°C) en haalt extra energie uit de verbrandingsgassen door ze te condenseren via een warmtewisselaar (een warmtewisselaar draagt de vrijgekomen warmte over aan de vloeistof die door het verwarmingscircuit loopt).
  • Daardoor is de condensatieketel efficiënter dan een traditionele ketel.

Nóg meer uit je verwarmingsinstallatie halen?

Wie het absolute maximum uit zijn verwarmingsinstallatie wil halen, moet opteren voor een hybride verwarmingssysteem dat bijvoorbeeld zowel op stookolie als op zonne-energie werkt. Zonnecollectoren in België leveren op jaarbasis een besparing op van 45 liter stookolie per vierkante meter. Meer weten over deze milieuvriendelijke combinatie? Dan moet je op onze dossierpagina over duurzaam verwarmen zijn!

Deze berichten zijn misschien interessant