Wat combineren met een stookoliecondensatieketel: vloerverwarming, radiatoren of convectoren?

Ga terug naar het overzicht
convectoren met condensatieketel

Voor wie gaat bouwen of grondig renoveren, liggen alle opties open – ook op het vlak van verwarming. Imiteer je de gezelligheid van een houtkachel graag met behulp van een pelletkachel? Laat je een lucht-water warmtepomp installeren, of verkies je een hybride installatie die de voordelen van stookolie combineert met die van een warmtepomp of thermische zonnepanelen? En opteer je vervolgens voor radiatoren, convectoren of vloerverwarming? In dit artikel gaan we dieper in op de keuze voor een condensatieketel en vloerverwarming, radiatoren of convectoren. Welke de topcombinatie is, ontdek je dus dadelijk!

 

Stookoliecondensatieketel: financieel de beste keuze

Onlangs gaf Informazout het onafhankelijk studiebureau Ph. Deplasse & Associés de opdracht om verschillende verwarmingsscenario’s naast elkaar te leggen. Als basis nam het bureau een woning met drie gevels van 180 m² met twee verdiepingen, een gezin van vier personen, een warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar en een warmwaterbehoefte van 35 liter van 65°C per persoon (goed voor 2100 kWh per jaar). Uit hun objectieve vergelijking – op basis van verschillende parameters, waaronder de gemiddelde prijs voor elke soort brandstof en de levensduur van de installatie – bleek dat een stookoliecondensatieketel financieel het voordeligst is over periode van 15 jaar. Maar wat combineer je nu het beste met zo’n condensatieketel?

Vloerverwarming in combinatie met een condensatieketel

Typisch voor condensatieketels is dat ze werken op lage temperaturen om energieverliezen tot een minimum te beperken. Voor zo’n systeem op lage temperatuur is vloerverwarming een ideale oplossing om een zo hoog mogelijk rendement te bereiken. Een condenserende ketel recupereert namelijk de warmte in de rookgassen door ze af te koelen tot onder de 48 °C (in plaats van ze zomaar te laten ontsnappen via de schoorsteen). Dit zogenaamde ‘dauwpunt’, waarop de gassen terug vloeibaar worden, bereik je niet met klassieke radiatoren, die een retourtemperatuur van zo’n 60 °C hebben. Je kunt het dauwpunt wél halen met vloerverwarming, waarbij de retourtemperatuur rond de 30°C ligt. Ideaal dus in combinatie met een condensatieketel. 

Overgedimensioneerde radiatoren: ook een optie

Ook overgedimensioneerde radiatoren, of lagetemperatuurradiatoren, laten zich prima combineren met een condensatieketel. Het water dat erdoor wordt afgevoerd, heeft namelijk een lagere temperatuur dan bij standaardradiatoren: 30 à 40°C in plaats van 60 à 70 °C. Overgedimensioneerde radiatoren verdelen de warmte heel gelijkmatig over alle ruimtes en gaan gepaard met minder sterke luchtstromen, waardoor je automatisch minder last hebt van rondzwevend stof.

Convectoren met condensatieketel? Niet altijd een goed idee

Convectoren werken met warme lucht, terwijl radiatoren gebruik maken van stralingswarmte. Klassieke convectoren vragen hoge vertrektemperaturen, waardoor de combinatie met een condensatieketel geen optimaal rendement oplevert. Hedendaagse convectoren hebben die hoge temperaturen echter niet nodig: deze zogenaamde ‘LT-convectoren’ kun je dus wél gebruiken samen met een condenserende ketel, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Convectoren kunnen namelijk zeer snel warmte opnemen en weer afgeven.

Gerelateerde berichten

We stellen je graag een energietransitieplan op maat voor, een ‘persoonlijk klimaatplan’ waarmee...
Hoor je abnormale geluiden in je radiatoren? Of warmen sommige radiatoren snel op en andere bijna...