Wat Belgen van hun renovatie verwachten? Energie-efficiëntie met stip op één

Ga terug naar het overzicht
energie-efficiëntie

We geven je graag enkele interessante trends uit de bouw- en renovatiesector mee. We baseren ons daarvoor op een studie die marktonderzoeksbureau Profacts uitvoerde. Tip: energie-efficiëntie staat centraal!

Het belang van energie-efficiëntie

Het zal je misschien niet verbazen dat energie-efficiëntie een grote rol speelt bij het bouwen en verbouwen. Met 39% is een energie-efficiënte woning dé functionaliteit bij uitstek die mensen belangrijk vinden wanneer ze hun huis gaan bouwen of verbouwen. De top vijf van prioriteiten wordt vervolledigd door:

Efficiëntie is ook de reden bij uitstek waarom de Belg zijn verwarmingsinstallatie zou renoveren. 80% geeft aan dat “om in de toekomst te besparen (minder verbruik)” de reden is voor die ingreep, terwijl 48% ze motiveert met “omdat de werken dringend nodig zijn (reparatie)”.

Efficiënte verwarmingsketel

De gemiddelde Belg wil verder een verwarmingsketel met hoge efficiëntie. Andere criteria waar respondenten bij de aankoop van een ketel naar kijken, zijn onderhoudsvriendelijkheid, goede garantievoorwaarden, goede service na verkoop en hoog comfort.

In vergelijking met jongeren hechten iets oudere respondenten (in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar) vooral meer belang aan een goede service na verkoop en uitgebreid advies bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel.

Wil je trouwens weten hoeveel je zou besparen met een nieuwe stookolieketel? We ontwikkelden een tool die jou dat vertelt!

Wat pakken we bij een renovatie het eerst aan?

Eindigen doen we met een leuke uitsmijter. Uit het onderzoek van Profacts blijkt de renovatie van de badkamer prioritair te zijn voor de meeste deelnemers, gevolgd door een renovatie van de keuken, het dak en de ramen. Bij de aankoop van nieuwe ramen primeert trouwens opnieuw … energie-efficiëntie. Andere criteria zijn: onderhoudsvriendelijkheid, garantievoorwaarden en service.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...