In 2019 verwarmde 3 procent van de eigenaars van een open bebouwing in het Vlaams Gewest met een warmtepomp. Bij een halfopen en gesloten bebouwing bedroeg dat aandeel slechts 1 procent. Hoewel die cijfers intussen wat gestegen zijn, blijft de overstap naar verwarmen met enkel en alleen een warmtepomp (of een warmtepomp als ‘stand alone’-oplossing) niet altijd verwarmingstechnisch en/of financieel mogelijk. Een hybride warmtepomp vormt dan de perfecte tussenoplossing. Wil ook jij duurzaam verwarmen door een warmtepomp te koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek de opties.

Waarom geen stand-alone warmtepomp

Een warmtepomp koppelen aan een mazoutketel in een bestaande woning is een goed idee om pieken in vermogen te vermijden in de wintermaanden. Die pieken zijn typisch voor ‘stand alone’-warmtepompen – om nog maar te zwijgen van mogelijke bevoorradingsproblemen die daarmee gepaard gaan als we massaal op ‘stand alone’-warmtepompen zouden overschakelen.

Bovendien ligt in een bestaande woning de CO2-uitstoot van een hybride systeem bestaande uit een condensatieketel met warmtepomp bijna een derde lager dan bij een volledig elektrische warmtepomp. Ook de totale investerings-, verbruiks- en onderhoudskosten gerekend over 15 jaar zijn beperkter bij een hybride installatie dan bij een 100 procent elektrische lucht/water-warmtepomp. 

Weet ook dat warmtepompen het best werken bij een vertrektemperatuur onder de 60 °C en een buitentemperatuur boven de 5 °C. Als je radiatoren hebt en ze in de winter temperaturen van 60 °C of meer nodig hebben om je woning op te warmen, dan verliest je warmtepomp haar efficiëntie. Heb je een hybride installatie? Dan schiet je mazoutketel te hulp. 

Warmtepomp met cv-ketel: je opties

Je kunt een cv-ketel niet koppelen aan een lucht/lucht-warmtepomp (dit type warmtepomp kan enkel dienstdoen als aanvulling op je radiatoren of vloerverwarming voor kamers zonder centrale verwarming), maar wel aan:

Een hybride installatie valt te combineren zowel met je bestaande radiatoren als met vloerverwarming. Dat laatste warmteafgiftesysteem is het energiezuinigst. 

Om een warmtepomp aan te sluiten op je cv-ketel hoef je trouwens geen ingrijpende energetische renovatie te doen – wat wél een must is als je volledig op een elektrische warmtepomp wil vertrouwen. Wist je dat je om een gebouwschil van 300 kWh/m2 te transformeren tot eentje van 100 kWh/m2 je gemiddeld 50.000 euro betaalt? Isoleren blijft natuurlijk sowieso een goed idee, maar als een grondige renovatie financieel of praktisch gezien geen optie is, dan kun je met een hybride warmtepomp toch al snel je energieverbruik en CO2-uitstoot terugschroeven.

Raadpleeg onze checklist

Wil je graag alle aandachtpunten op een rij, zodat je kunt overlopen of een warmtepomp combineren met je cv-ketel iets voor jou is? Raadpleeg onze checklist!

Deze berichten zijn misschien interessant