
Mazout heeft vaak af te rekenen met vooroordelen en die zijn behoorlijk hardnekkig. Zo wordt er weleens gefluisterd dat de stookoliereserves niet oneindig zijn, terwijl ze voortdurend aan de stijgende vraag kunnen voldoen. Verder draagt mazout het stigma niet goed te zijn voor het milieu. Nochtans is er de jongste tijd heel wat veranderd. Zo zijn nieuwe mazoutinstallaties veel energiezuiniger geworden. Bovendien zijn ze prima te combineren met hernieuwbare energie. Verwarming op mazout kan wel degelijk duurzaam zijn!
Europese normen
Energielabels ken je waarschijnlijk van je huishoudtoestellen, maar ook je verwarmingstoestellen op stookolie zijn voorzien van zo’n label. De Europese energie-efficiëntierichtlijn deelt je toestel namelijk in een bepaalde klasse in. Het bijbehorende label geeft aan hoe efficiënt een verwarmingstoestel warmte produceert. De toestellen die vandaag op de markt komen, voldoen ruimschoots aan de nieuwe Europese richtlijn. De Europese Unie gaat zo volop voor haar 20/20/20-doelstellingen: tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% terugdringen en 20% minder primaire energie verbruiken.
Verouderd toestel? Ga snel voor een nieuw
Met een nieuw toestel verwarm je zuinig en milieubewust. Je hebt er dus alle baat bij om je oude toestel te vervangen door een nieuw exemplaar. Dankzij onze optimalisatietool kom je te weten hoeveel je zo precies bespaart op je stookolieverbruik en je CO2-uitstoot én wanneer je je investering hebt terugverdient. Welke mazoutinstallatie je dan precies moet aanschaffen? Dat hangt onder meer af van je jaarlijkse verbruik. Een standaardgezin verbruikt jaarlijks 2.000 tot 2.500 liter stookolie. Wordt het tijd voor een nieuwe, superzuinige ketel, dan contacteer je het best een expert om je te begeleiden bij je renovatieproject.
Verwarming op mazout én hernieuwbare energie
Leg jij ook meteen de link met hernieuwbare energie als het over duurzaamheid gaat? Dat is helemaal terecht. Maar dat betekent niet dat je je mazoutinstallatie aan de kant moet schuiven. Integendeel, mazout en hernieuwbare energie zijn perfect combineerbaar met een hybride aanpak. Combineer je mazoutinstallatie bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonnepanelen en geniet volop van de voordelen van beide systemen.