Waarom overschakelen van mazout naar propaangas geen goed idee is

Ga terug naar het overzicht
Prijs
propaangas mazout

Je hebt hier en daar misschien al eens gelezen dat het een goed idee is om over te stappen van mazout naar propaangas voor je verwarming. Propaangas zou namelijk groener én goedkoper zijn, maar is dat wel zo? Laat het duidelijk zijn: neen! Waarom? Dat ontdek je in dit artikel.

Propaangas is niet goedkoper dan mazout

Hoewel het tegendeel soms  beweerd wordt, is propaangas niet goedkoper dan mazout. Het is namelijk zo dat je bij de vergelijking van energieprijzen ook steeds moet kijken naar de calorische waarde van de brandstof. Zo kan het zijn dat je voor propaan € 0,5/liter betaalt en voor stookolie € 0,6/liter, maar omdat de calorische waarde van stookolie 46% hoger ligt dan die van propaangas haal je uit die liter stookolie veel meer warmte (10,641 kWh) dan uit die liter propaangas (7,273 kWh).  Als je dat omrekent naar een voorbeeldverbruik van 20.000 kWh/jaar voor verwarming en sanitair warm water, spaar je met mazout dus € 250 uit in vergelijking met propaan:

 

Mazoutprijs € 0,6/liter

Propaanprijs aan € 0,5/liter

1 kWh warmte (Hs)

€ 0,056

€ 0,068

20.000 kWh/jaar (Hs)

€ 1.128

€ 1.375

 

Bovendien volgt de propaanprijs  de internationale noteringen van afgewerkte producten in het programmacontract, net zoals mazout en dus niet zoals aardgas. Daarbij lag de gemiddelde maximumprijs van propaan in België de voorbije tien jaar altijd hoger dan die van mazout (op basis van 2.000 liter) en zijn er geen indicaties dat die trend zal veranderen.

Een propaangasketel heeft geen beter rendement dan een mazoutketel

Condenserende propaan- en mazoutketels maken gebruik van gelijkaardige technologieën en hebben dus ook een identiek rendement, waarbij 98% (Hs) voor beide de norm is. Waarom wordt er dan toch beweerd dat propaangasketels een hoger rendement hebben? Heel vaak worden rendementscijfers berekend op basis van de onderste verbrandingswaarde, maar dat is zowel achterhaald als wetenschappelijk incorrect. Volgens de wetten van de fysica kun je namelijk nooit een rendement van hoger dan 100% halen bij de verbranding van een brandstof.

Propaangas is niet beter voor het milieu dan mazout

Propaangas wordt in het Engels LPG genoemd, wat staat voor Liquid Petroleum Gas. Propaan is met andere woorden een petroleumproduct en dus geen aardgas zoals soms verkeerd beweerd wordt. Het is wel zo dat de CO2-uitstoot bij eindverbranding van propaangas lager is dan bij mazout, maar de milieubelasting over de volledige productlevenscyclus is wel vergelijkbaar met die van stookolie. Propaangas is dus geen duurzamere oplossing dan andere fossiele brandstoffen.

Wil je je installatie optimaliseren? Raadpleeg dan zeker onze tool voor het beste advies!

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...