Vlot naar een smart home met deze ‘quick fixes’

Ga terug naar het overzicht
smart home

Van je huis een ‘smart home’ maken? Dat klinkt als een hele klus – veel bedrading en moeilijke installatieprocedures – maar wees gerust: dat is niet altijd het geval! We zetten een paar ‘quick fixes’ op een rij die amper moeite kosten en meteen je comfort verhogen.

Slimme verlichting

Laat je ledlampen besturen door een bewegingsmelder, bedien ze met een afstandsbediening of via een app. Met zo’n app kun je timers instellen, verlichtingssferen creëren (’s avonds aan de keukentafel werken vraagt bijvoorbeeld om helderder licht dan een dinertje met vrienden aan diezelfde tafel) en lichtbronnen groeperen. Die groepen kun je vervolgens allemaal tegelijk dimmen en aan- of uitzetten. Slimme verlichting is makkelijk en energiebesparend, want je kunt je lichten uitzetten vanop het werk. Bovendien schrik je inbrekers af door op tijd en stond een licht te laten aanfloepen als je op vakantie bent.

Bij een smart home horen slimme speakers

De mogelijkheden met slimme speakers zijn eindeloos, al maken ze nog foutjes. De toestellen zijn dan ook serieus in opmars; Google verwacht zelfs dat over drie jaar 60 procent van alle zoekopdrachten door stemmen zal worden gedaan. Als je twijfels hebt bij de veiligheid en je je slimme speaker dus nog niet vertrouwt met online bankieren, online aankopen en agendabeheer: dan nog is het handig om muziek te zoeken en af te spelen. Slimme speakers doen zelfs aanbevelingen voor films en series (als ze tenminste aangesloten zijn op Apple TV of Google Chromecast).

Slimme thermostaat

Dankzij een slimme thermostaat bedien je je verwarming vanop afstand. Je installatie uitschakelen als je dit vergat of ze in de winter laten opspringen tegen dat je thuiskomt: check. Verder laat een slimme thermostaat je toe je energieverbruik in realtime te volgen. De installatie is relatief duur (je mag rekenen op zo’n 200 euro), maar loont de moeite als je momenteel geen stooktijden ingeeft op je huidige thermostaat, ofwel omdat dat niet gaat, ofwel omdat het programmeren te veel tijd of moeite kost.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...