Vloeibare brandstoffen blíjven cruciale rol spelen op het vlak van verwarming

Ga terug naar het overzicht
vloeibare brandstoffen

Eind vorig jaar maakte de Belgische Petroleum Federatie de cijfers van de Belgische petroleumsector van 2018 bekend. Benieuwd welke eruit sprongen? We nemen de interessantste bevindingen rond vloeibare brandstoffen onder de loep!

Future proof met vloeibare brandstoffen

Om maar meteen met de belangrijkste cijfers te beginnen: met 40,3% is het marktaandeel van aardolie in de primaire energieconsumptie van ons land stabiel gebleven ten opzichte van 2017. Deze data ondersteunen onze overtuiging dat vloeibare brandstoffen een cruciale rol blíjven spelen in de energiebevoorrading.

Belang van stookolie voor de Belgische verwarmingsmarkt

Concreet worden vandaag in Vlaanderen zo’n 700.000 woningen verwarmd met stookolie. In Brussel zijn het er iets meer dan 100.000 en in Wallonië (met zijn minder ontwikkeld gasnet) 800.000. In 1990 bedroeg het gemiddelde stookolieverbruik 3.600 liter per jaar per woning; vandaag is dat cijfer gedaald tot 2.500 liter dankzij betere isolatie en dubbel glas, en zuinigere, nieuwe ketels.

Belangrijkste importlanden

Informatie over de importlanden die ons van stookolie voorzien is ook altijd interessant.

  • Met 39%, en ondanks een daling van de invoer met 10% ten opzichte van 2017, blijft Rusland ons belangrijkste importland van ruwe olie.
  • De import uit Afrika (voornamelijk Nigeria) steeg dan weer van 8% naar 14%.

Aanbevelingen van de Belgische petroleumfederatie

De Belgische Petroleum Federatie pleit voor hybride verwarmingssystemen of de combinatie van stookolie en hernieuwbare energie. De redenen spreken voor zich. Zo’n installaties respecteren het milieu én staan gekend om hun uitstekende rendement. Stookolie vormt binnen een hybride systeem wel degelijk een onmisbare component: mazout maakt namelijk komaf met het bevoorradingsrisico op piekuren en in de winter, zodat je altijd zeker bent van voldoende warmtecomfort!

De Belgische Petroleum Federatie beseft dat de brandstoffen van morgen verschillend zullen zijn van die van vandaag. Denk aan koolstofarme vloeibare brandstoffen, synthetische brandstoffen, Power-to-Liquid brandstoffen (e-fuels). Dankzij die innovaties evolueren we gestaag naar een koolstofarme samenleving! En tot het zo ver is? De overgang kun je met een gerust hart maken met een mix van bestaande en toekomstige brandstoffen.

Koolstofarme brandstoffen om klimaatneutraal te verwarmen

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...