Verwarmingsketel op stookolie kopen? Alle handige info

Ga terug naar het overzicht
verwarmingsketel-op-stookolie

Ga je een verwarmingsketel op stookolie kopen of verhuis je misschien naar een woning met een mazoutinstallatie? Dan heb je waarschijnlijk enkele vragen, bijvoorbeeld over de keuring of het onderhoud. We bundelen alles wat je moet weten over een cv-ketel op stookolie. De prijzen die we meegeven, zijn richtprijzen op het moment van publicatie.

De voordelen van een stookolieketel

Verwarmen met mazout heeft veel voordelen. Je geniet bijvoorbeeld volledige vrijheid. Je bestelt je mazout namelijk wanneer je wil en bij welke leverancier je wil. In tegenstelling tot met aardgas of elektriciteit ben je niet gebonden aan netwerkkosten of jaarcontracten. Wacht dus gerust een goedkope dagprijs af om een bestelling te plaatsen.

Stookolie is trouwens een veilige brandstof, waarmee je verwarmingstoestel geen ontploffingsgevaar loopt. Daarnaast is mazout nog eens zuinig. Nieuwe cv-ketels worden steeds efficiënter: een moderne condensatieketel verbruikt tot 30% minder dan een oude cv-ketel op mazout. Moderne stookolie-installaties kun je ook perfect – en heel energie-efficiënt – combineren met hernieuwbare energie, via een koppeling met een zonneboiler of warmtepomp. Ze zijn zelfs klaar voor de koolstofarme brandstoffen die binnenkort beschikbaar zijn.

De nadelen van een verwarmingsketel op stookolie

Meestal bestel je mazout ineens voor een heel jaar, waardoor de aankoopprijs relatief hoog is. Je kunt dit nadeel vermijden door te kiezen voor een gespreide betaling. Bereken via onze online tool hoeveel dat jou maandelijks zou kosten.

Stookolie is een fossiele brandstof: bij verbranding komt er onder meer CO2 vrij. Maar zoals gezegd, verbeteren de installaties en de brandstof zelf, waardoor het verbruik en de uitstoot veel lager liggen dan vroeger. Binnen afzienbare tijd worden koolstofarme vloeibare brandstoffen trouwens een optie die je met slechts minieme aanpassingen in je bestaande installatie zal kunnen gebruiken.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat je een oude stookolieketel in Vlaanderen enkel nog mag vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.  Afzonderlijke onderdelen, zoals de brander of de regeling, mag je wel nog laten repareren en vervangen. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet.

De prijs van een cv-ketel op mazout

De prijs van je verwarmingsketel op stookolie hangt af van het toestel dat jij verkiest. Een hoogrendementsketel is tegenwoordig de norm. Een condensatieketel met A-label heb je vanaf 4.500 euro. En zoals eerder gezegd, kun je je stookolieketel combineren met een zonneboiler of warmtepomp, maar dat beïnvloedt natuurlijk het prijskaartje. De prijs van een zonneboiler ligt bijvoorbeeld tussen 2.000 en 7.000 euro (inclusief btw en plaatsing), afhankelijk van het volume van de boiler en het aantal collectoren.

Soort zonneboiler

Aantal huisgenoten

Gemiddelde prijs zonneboiler (incl. btw en plaatsing)*

150 liter, 1 collector

1 à 2

€ 2 500 - € 3 500 

250 liter, 2 collectoren

3 à 4

€ 4 000 - € 6 000

300 liter, 3 collectoren

5 à 6

€ 5 000 - € 7 000

Voor een condenserende mazoutketel met warmtepomp betaal je dan weer 10.000 à 15.000 euro. Dankzij energiepremies kun je de kosten wel drukken en je verbruik ligt ook veel lager als je kiest voor een hybride installatie.

Met een nieuwe verwarmingsketel op stookolie investeer je in de toekomst. Zelfs als je oude cv-ketel niet (volledig) versleten is, is een moderne installatie het overwegen waard. Als je woning minstens tien jaar oud is, betaal je trouwens maar 6 procent btw. Ontdek hoeveel je kunt besparen met onze bespaarsimulator.

Belangrijk: contacteer een MazoutExpert met specialisatie ketel/brander voor advies op maat en een gedetailleerde inschatting van de kosten.

Keuring en onderhoud

Net zoals elektrische installaties moet je een nieuwe stookolieketel laten keuren bij oplevering, om zeker te zijn dat hij voldoet aan alle normen voor materialen en plaatsing. Dit beschermt jou als consument en biedt je de garantie op een optimale werking. Een nieuwe mazouttank moet je ook laten keuren voor de ingebruikname.

Na de eerste keuring is in Vlaanderen een jaarlijks onderhoud nodig bij stookolieketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt. De meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen. Heeft je mazoutketel toch een lager vermogen? Het onderhoud is dan niet verplicht, maar wel aangeraden. In Brussel geldt de onderhoudsverplichting voor elk vermogen, dus ook voor cv-ketels minder dan 20 kilowatt. Laat de controle uitvoeren door een erkende technicus ‘vloeibare brandstoffen’. Ze kost gemiddeld 150 à 250 euro (exclusief btw), maar je krijgt er heel wat voor in de plaats. Je cv-ketel op stookolie blijft in topconditie en zo ben je zeker van maximale energieprestaties. Je spoort ook defecten op voor ze escaleren en er grote kosten zijn aan je installatie.

Meer info

Check onze blog voor tips, advies en weetjes en onze FAQs voor nog meer nuttige info. De MazoutExperts helpen je graag verder bij vragen.

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...