Er valt heel wat te vertellen over verwarmen met een mazoutketel. Zo is stookolie onder meer een heel veilige en een zuinige brandstof, zeker in combinatie met de nieuwste generatie ketels. Bovendien laat de installatie je veel vrijheid, omdat je zelf kunt kiezen met welke brandstofleverancier je in zee gaat (en zelfs voor elke levering een andere stookolieverdeler kunt inschakelen als je zou willen) en je gespreid of in één keer betaalt. Op deze pagina ontdek je alles over verwarmen op stookolie – van de onderdelen van je installatie tot de prijs van mazout.

Een mazoutketel en andere onderdelen van een mazoutinstallatie

Een eenvoudige mazoutinstallatie om je woning mee te verwarmen bestaat uit een tank, een stookolieketel (met een brander), een afgiftesysteem zoals radiatoren of vloerverwarming, een thermostaat en eventueel een schoorsteen.

  • Een stookolietank zorgt voor de veilige opslag van mazout, en kan ondergronds- of bovengronds staan (elk systeem heeft zo z’n voor- en nadelen).
  • Stookolieketels hebben de laatste jaren een hele evolutie doorgemaakt en zijn steeds efficiënter en zuiniger geworden. Je kunt dus heel wat besparen door bijvoorbeeld je oude mazoutketel te vervangen door een hoogrendementsketel zoals een lagetemperatuur- of condensatieketel, of door een modulerende stookolieketel. Verwarmen met een stookolieketel is trouwens goedkoper dan verwarmen met een propaangas (hoewel de aankoopprijs van een propaanketel wel lager ligt), en ook niet slechter voor het milieu.
  • Branders bestaan in verschillende soorten, maar hun functie is wel altijd gelijk. Ze vergassen of verstuiven de mazout om het contactoppervlak tussen de lucht en de brandstof te vergroten, en ze ontsteken de (gasvormige of verstoven) vloeistof vervolgens met een vonk. Zo komt er warmte vrij uit mazout.
  • Radiatoren blijven een populair afgiftesysteem (dat je regelmatig moet ontluchten), maar ook vloerverwarming en convectoren zijn veel gekozen opties.
  • Met een gewone of een slimme thermostaat kun je de temperatuur regelen in huis.
  • Tot slot kan je installatie aangesloten zijn op een traditionele schoorsteen door het dak, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Sommige moderne stookolieketels kunnen ook een rookgasafvoer hebben door de muur.

Je mazoutinstallatie uitbreiden naar hybride

Natuurlijk wil je niet alleen je woning verwarmen, maar ook een warme douche kunnen nemen of de afwas doen. Voor je sanitair warm water kun je een boiler op stookolie inschakelen of een elektrische boiler, maar een zuinigere optie is een zonneboiler. Door die te combineren met je mazoutinstallatie, krijg je een hybride systeem waarbij de boiler niet alleen voor sanitair warm water zorgt, maar eventueel ook het verwarmingswater voor je cv-ketel voorverwarmt met hernieuwbare energie. De pluspunten van zo’n systeem met een stookolieketel en zonneboiler? Het is duurzaam en comfortabel, het haalt een bijzonder hoog rendement. Bovendien krijg je ook in 2021 nog een premie voor een zonneboiler

Daarnaast kun je je mazoutinstallatie uitbreiden met een warmtepomp. Warmtepompen zijn er in verschillende soorten, van lucht/water-warmtepompen en water/water-warmtepompen tot bodem/water-warmtepompen, en ze hebben een unieke werking. Zo’n hybride installatie heeft heel wat voordelen, zoals het milieuvriendelijke karakter en het feit dat ze een haalbaardere investering vormt dan een warmtepomp op zich. Of het iets voor jou is, kom je te weten via onze handige checklist.

De prijs van mazout

Als je verwarmt op stookolie, dan doe je er goed aan om de mazoutprijs in de gaten te houden en te bestellen op een moment dat hij laag staat. De officiële mazoutprijs is namelijk alleen naar boven toe begrensd door de overheid (onder meer om jou als consument te beschermen tegen sterke prijsschommelingen, want het bedrag is afhankelijk van veel verschillende factoren). Leveranciers kunnen hun mazout dus gerust verkopen aan een prijs per liter die onder de maximumprijs voor mazout ligt. Met andere woorden: mazoutprijzen vergelijken loont als je goedkope mazout wil kopen!

Het onderhoud van een mazoutinstallatie

Aan het onderhoud van een mazoutinstallatie zijn een aantal verplichtingen verbonden, die je niet alleen het best naleeft om wettelijk in orde te zijn, maar ook om je installatie efficiënt te laten werken en in topvorm te houden.

Klaar voor de toekomst met een stookolieketel

Tot slot belichten we graag de vele voordelen die koolstofarme brandstoffen bieden, want deze innovatieve brandstoffen (waarmee volop getest wordt, bij ons en in het buitenland) kun je zonder of slechts met een kleine aanpassing in je bestaande moderne stookolieketel gebruiken. Koolstofarme brandstoffen zoals FAME, Biomass-to-Liquid, HVO en e-fuels zijn:

  • permanent beschikbaar en onuitputtelijk.
  • veilig en makkelijk te vervoeren en op te slaan.
  • milieuvriendelijk, want ze bevatten minder fijne partikels en koolstofarm (op termijn zelfs koolstofneutraal). Ze kunnen de CO2-uitstoot in bestaande cv-ketels ten opzichte van klassieke stookolie tot 90% reduceren.

Met een stookolieketel ga je dus een mooie verwarmingstoekomst tegemoet!

Deze berichten zijn misschien interessant