Je wil groter gaan wonen – of misschien net kleiner. Je hebt behoefte aan wat rust en een groener uitzicht, of net aan een meer stedelijke omgeving, waar je alles binnen handbereik hebt. Kortom: je bent van plan om te verhuizen en je woning of appartement te verkopen. Daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Je moet niet alleen heel wat administratieve en financiële hordes nemen, maar ook (hopelijk) om de haverklap wildvreemden rondleiden in je huis, dat er dus te allen tijde piekfijn moet bijliggen. Verwarm je het huis dat je wil verkopen op mazout? Dan lijsten we voor jou een paar aandachtspunten op in dit artikel.

De verkoop van je woning: documentatie

Wie zijn of haar woning wil verkopen, moet heel wat zaken regelen en in de gaten houden. Voordat je een verkoopadvertentie online kunt zetten, moet je onder meer een bodemattest regelen, zodat de koper zekerheid krijgt over de staat van de grond die hij wil kopen (meer bepaald of die al dan niet verontreinigd is). Daarnaast moet je een energieprestatiecertificaat of EPC kunnen voorleggen. Dat document bevat een score die de energiezuinigheid van de woning aanduidt. Hoe lager de EPC-score, hoe beter, want hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.

Verder zijn onder meer ook een postinterventiedossier (voor woningen gebouwd na mei 2001) en een stedenbouwkundig uittreksel verplichte kost. Zo’n stedenbouwkundig uittreksel informeert de koper over stedenbouwkundige vergunningen, mogelijke bouwovertredingen, of andere partijen al dan niet een voorkooprecht kunnen uitoefenen, enzoverder. Voor de verkoop van vastgoed met verwarming op mazout gelden nog een aantal bepalingen die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Vastgoed met verwarming op mazout verkopen: hierop moet je letten

Clausule in de verkoopakte

Wie vastgoed met verwarming op mazout wil verkopen, raden we aan om een clausule rond het stookoliereservoir op te nemen in de akte. Een extra administratieve stap, horen we je zuchten. Nochtans zijn de voordelen legio: zo maak je duidelijke afspraken en kun je in de toekomst problemen vermijden. Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Neem gerust contact met ons op voor een lijst van voorbeeldclausules die je kunt laten opnemen in een verkoopakte over het reservoir. Vraag meer informatie via info@informazout.be of 078/152 150.

Informatieplicht over het aanwezige verwarmingssysteem?

Als verkoper heb je ‘algemene informatieplicht’ tegenover de verkoper. Dit betekent dat je alle relevante informatie rond het vastgoed moet verstrekken aan de koper: je mag geen enkel detail verzwijgen. Staat de kandidaat-koper bijvoorbeeld voor verplichte herstellingswerken, dan communiceer je dit vooraf. Er bestaat weliswaar geen speciale informatieplicht rond het verwarmingssysteem van een huis of appartement, maar toch is het aangewezen om de koper te informeren over hoe de woning verwarmd wordt. Daarnaast kun je andere relevante informatie meegeven, zoals:

  • Het onderhoudsattest van de ketel
  • Het onderhoudsattest van de tank

Deze berichten zijn misschien interessant