Van kenplaatje tot overvulbeveiliging: het abc van de stookolietank

Ga terug naar het overzicht
abc stookolietank

Je woning optimaal verwarmen met stookolie of mazout? Daar komen heel wat beslissingen bij kijken. Beslissingen én begrippen waar je lang niet altijd vertrouwd mee bent. Daarom gieten we de belangrijkste termen omtrent stookolietanks hier in een handig overzicht. Zo weet je in een oogopslag al het nodige om een goed geïnformeerde keuze te maken.

Aangifte

Soms moet je na de plaatsing van je stookolietank aangifte doen bij een bevoegde officiële instantie. In het Vlaams Gewest hoeft dit niet voor particuliere tanks tot 6.000 liter. Een particuliere stookolietank vanaf 6.000 liter moet je wél aangeven, en dit bij het gemeentebestuur. In het Brussels gewest is zo’n aangifte niet verplicht voor bovengrondse reservoirs van minder dan 3.000 liter, maar wél voor ondergrondse reservoirs en bovengrondse reservoirs vanaf 3.000 liter. Ook in dit geval moet je bij de gemeente zijn.

Batterijtank

Batterijtanken zijn relatief nieuw op de markt. Deze tanken worden bovengronds geplaatst en kunnen enkelwandig of dubbelwandig zijn. Ze zijn gemaakt van metaal of polyethyleen. Opgelet: bepaalde reservoirtypes in polyethyleen zijn niet uv-bestendig; je moet ze uit de zon plaatsen.

Conformiteitsattest

Als je verwarmt met stookolie moet je in sommige gevallen je tank periodiek laten controleren. In het conformiteitsattest verklaart de controleur of de tank al dan niet aan de reglementering voldoet.

Dichtheidstest

Een dichtheidstest stelt vast of een reservoir al dan niet lekken vertoont. Er bestaan verschillende methodes om een dichtheidstest uit te voeren. Meestal verloopt zo’n test ultrasoon: twee microfoontjes worden in de tank geplaatst. Daarna wordt de tank onder lichte onderdruk gezet. Als de tank lekt, nemen de microfoontjes ultrasone geluiden waar.

Erkend technicus

Alleen een erkend technicus heeft de nodige ervaring of vereiste opleiding en is erkend door de overheid om een stookolietank te mogen controleren en de plaatsing van een nieuwe tank te mogen overzien.

Groene merkplaat

Op de dag van controle wordt vlakbij de vulleiding een merkplaat geplaatst. De kleur van het plaatje varieert:

  • Groen geeft aan dat de tank conform is.
  • Oranje duidt op een tank die dicht is, maar niet volledig conform de wetgeving is. De tank mag dan nog maar voor 6 maanden gevuld worden.
  • Rood geeft aan dat de tank niet dicht is en niet meer gevuld mag worden.

Inkuiping

Een inkuiping is een constructie van kelderepoxy, folie, … waarin een bovengrondse mazouttank wordt geplaatst. Ze moet de volledige inhoud van de mazouttank kunnen opvangen in geval van lekken.

Kenplaatje

Het kenplaatje is een identificatieplaatje met daarop het fabricagenummer van je tank, de datum van fabricatie, de gegevens van de fabrikant, de inhoud in liter en de afmetingen in diameter en lengte, alsook de aangewende norm, het prototypenummer en de proefdruk in bar.

Kunststoffen stookolietank

Een kunststoffen stookolietank is gemaakt van polyester of polyethyleen. Ze is niet gevoelig voor corrosie, noch zwerfstromen.

Lekdetectiesysteem

Een lekdetectiesysteem signaleert zelfs het kleinste lek bij dubbelwandige tanks onmiddellijk, visueel of met geluid. Er bestaan verschillende soorten systemen; een ervan is het aanbrengen van een vloeistof in de dubbele wand van de tank. Verandert het niveau van die vloeistof, dan treedt een alarm in werking. Er zijn ook nog andere systemen verkrijgbaar die werken op basis van drukverlies of met een vloeistofsensor.

Metalen stookolietank

Een metalen stookolietank heeft tegenwoordig sowieso een corrosiewerende beschermlaag en kan gemaakt zijn uit verschillende materialen. Zo hebben sommige tanks een buitenlaag van metaal en een binnenwand van polyethyleen.

Optitank-label

Het Optitank-label is een kwaliteitslabel voor mazouttanks. Een tank met het Optitank-label  is door een onafhankelijk controlemechanisme gekeurd, biedt een dubbele bescherming, een permanente lekdetectie, overvulbeveiliging én bevat een peilsysteem. Het label garandeert je een tank met een lange levensduur.

Overvulbeveiliging

Zonder overvulbeveiliging kan een mazoutleverancier moeilijk inschatten wanneer een mazouttank helemaal volgetankt is. Daarom moet elke tank uitgerust zijn met een overvulbeveiling. Die maakt een fluitsignaal dat stopt zodra de tank bijna vol is (95 procent). Het fluitmechanisme wordt op de tank geplaatst, meer bepaald onder de ontluchtingsleiding van de tank. Een ander systeem van overvulbeveiliging is de elektronische sonde. Wanneer de vrachtwagen van de mazoutleverancier uitgerust is om met een elektronische sonde te werken, wordt het bijtanken automatisch stopgezet zodra 98 procent van de vulcapaciteit is bereikt.  

Reservoirinhoud

Mazouttanks variëren in inhoud. Voor een gemiddeld gezin is een reservoirinhoud tussen 2.000 en 3.000 liter voldoende.

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...