Op 22 november vond de derde editie van vakbeurs Install Day plaats in Brussels Kart Expo. Een uitgelezen kans voor Informazout om de visie op de energietransitie voor te leggen aan de installateurs.
De beurs werd georganiseerd door TechLink en Confederatie Bouw en kreeg 3300 bezoekers over de vloer. Een groot succes dus, en het ideale moment om rol die stookolieketels in de energietransitie kunnen vervullen voor te leggen aan de installateurs.
Bezoekers konden maar liefst 133 stands bezoeken en een hele reeks lezingen volgen, waaronder één van Informazout over de toekomst van de sector. “Niet alleen heeft stookolie nog toekomst, we willen ook een positieve boodschap uitdragen”, vertelde General Manager Willem Voets tijdens de lezing.

Driestappenplan
De visie van Informazout is gebaseerd op een driestappenplan:
- Maatregelen bevorderen waardoor consumenten minder energie verbruiken: bv. isoleren, vervangen van oude stookolieketels door hoogrendementsketels. Die maatregelen zijn financieel haalbaar en kosteneffectief, want consumenten kunnen er gemakkelijk 30% mee besparen. Dat betekent meteen ook 30% minder uitstoot.
- De combinatie van stookolie en hernieuwbare energie, wat de CO2-uitstoot met 45% doet krimpen.
- Het gebruik van koolstofarme of zelfs -neutrale vloeibare brandstoffen: deze brandstoffen zitten momenteel nog in een testfase, maar ze vereisen nauwelijks aanpassingen aan de huidige verwarmingsketels en ze stoten tot 80% minder CO2 uit.
“Nieuwe producten zoals HVO (met waterstof behandelde plantaardige olie) zijn nu al beschikbaar. In eerste instantie kunnen ze gemengd worden met stookolie. Op lange termijn zullen ze ze volledig vervangen. Verschillende oliebedrijven zijn trouwens al faciliteiten aan het bouwen om dit type hernieuwbare brandstof te produceren. Dat betekent dat verwarmen met stookolie nog steeds toekomst biedt”, vervolgt hij.
Installateur = belangrijke schakel in communicatie
Deze ontwikkelingen zijn helaas nog te weinig bekend bij het grote publiek en de installateurs. “Het is belangrijk om installateurs daarover te informeren, zodat zij op hun beurt de consument kunnen geruststellen. Installateurs zijn immers een belangrijke schakel in de communicatie met de consument.”
“Door efficiënter met stookolie te verwarmen en op termijn met koolstofarme brandstoffen, kan de consument bijdragen aan het milieu zonder in te boeten op comfort én tegen lagere kosten (geen grote renovatie of vervanging van de installatie nodig). Dat is de boodschap die we allemaal moeten uitdragen”, besluit Willem Voets.
Op groot verzoek is de presentatie van Informazouts lezing over de energietransitie beschikbaar voor professionals die ze willen gebruiken in hun communicatie met klanten.
Mis ons dossier over koolstofarme brandstoffen niet in de decemberuitgave van ons magazine Verwarmingsinfo.