Toekomst van de verwarmingssector centraal op Heating Avenue

Ga terug naar het overzicht
Pro

Welke toekomst heeft de energietransitie in petto voor verwarmingsprofessionals en consumenten? Kunnen stookolie en aardgas bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen? Die vraag hield op 22 februari de verwarmingssector in de ban tijdens het Heating Avenue congres op Batibouw. 300 verwarmingsinstallateurs, stookolieverdelers en andere professionals uit de sector tekenden present.

In België is 50% van de verwarmingsketels ouder dan 20 jaar.

In België verwarmt één op drie gezinnen zijn woning met stookolie en 50% van de verwarmingsketels is ouder dan 20 jaar. Die ketels vervangen door een stookolieketel met hoog rendement in combinatie met hernieuwbare energie betekent minder energieverbruik en minder impact op het milieu. Stookolie is een logische keuze bij renovatieprojecten.

Totale kosten en uitstoot over 15 jaar van de verwarmingssystemen bij renovatie
Vloeibare brandstoffen bieden troeven voor de energietransitie. We geven consumenten de kans om bij te dragen aan een koolstofarme samenleving
Willem Voets, General Manager Informazout

Verzoenen van uitstootvermindering, bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid

Het verzoenen van uitstootvermindering, bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid is geen eenvoudige opdracht en vraagt de nodige tijd. Alle bestaande energiebronnen zullen nog jarenlang nodig zijn om iedereen een comfortabel en betaalbaar verwarmingssysteem te kunnen bieden. Mensen moeten de tijd krijgen om zich aan te passen.

Uit de workshops en paneldiscussies tijdens Heating Avenue bleek dat comfort, duurzaamheid en energiebesparing perfect samengaan. Jan Bral (Jan Bral Verwarming Airco Sanitair) deed de werking van een hybride verwarming uit de doeken. Hij sprak over de aandachtspunten bij de combinatie van een stookolie-installatie met hernieuwbare energie.

Dr. ing. Hajo Hoffmann (Tec4Fuels) ging dieper in op vloeibare brandstoffen zoals duurzame biobrandstoffen, met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) en e-fuels. Volgens hem hebben deze producten een hoge energiedichtheid. Ze zijn ook perfect te integreren in bestaande infrastructuur.

Jan Bral (Jan Bral Verwarming Airco Sanitair)

Jan Bral

Jan Bral Verwarming Airco Sanitair
Dr. ing. Hajo Hoffmann (Tec4Fuels)

Dr. ing. Hajo Hoffmann

Tec4Fuels
Willem Voets (Informazout)

Willem Voets

Informazout

Informazout stelt de consument een actieplan voor in drie stappen

Het gemiddelde jaarlijkse verbruik van stookolie is sinds 1990 met 30% gedaald. Sinds 2016 bevat stookolie haast geen zwavel meer. Maar we moeten nog verder gaan. Tijdens Heating Avenue stelde Informazout een actieplan voor in 3 stappen:

  1. De energie-efficiëntie verhogen
  2. Combineren met hernieuwbare energie
  3. Vloeibare brandstoffen -verkregen uit nieuwe technologie : HVO, Power-to-Liquid, Biomass-to-Liquid…- integreren om de energie-efficiëntie te verhogen en te evolueren naar een koolstofarme samenleving

Er duiken steeds meer nieuwe systemen en veelbelovende technologieën op. Hoe zit dat juist? En welke rol spelen verwarmingsprofessionals in deze evolutie?

Deze vragen stonden centraal in het debat dat werd georganiseerd door de verwarmingssector.

“In de bedrijven en universiteiten van ons land wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe brandstoffen en hun potentieel. Een van de belangrijkste innovaties is het Power-to-Liquid-proces waarbij vloeibare koolwaterstoffen worden geproduceerd uit waterstof en kooldioxide die in de lucht wordt opgevangen. Die synthetische brandstoffen kunnen CO2-arm zijn. En omdat ze hun vloeibare vorm behouden, wordt het gemakkelijker om energie te transporteren en op te slaan. Er worden tests uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar deze vloeibare brandstoffen worden gebruikt zonder de bestaande verwarmingsinstallaties aan te passen.”

Willem Voets (Informazout)

 “De verwarming van morgen zal gebruik maken van moderne toestellen op gas of stookolie. Een verwarmingsinstallatie is veel meer dan een ketel alleen. Er is ook nog de regeling, al wat helpt om de efficiëntie te verhogen, hybride technieken… De informatie moet van de fabrikanten komen terwijl de installateur zich geleidelijk moet omvormen tot adviseur van de klant.”

Werner Neuville (Cedicol)

“Er is eerst en vooral een duidelijk beleid nodig. Dat we weten waar we aan toe zijn! Dat maakt het voor de sector veel makkelijker om installateurs op te leiden en de juiste informatie te geven. Ook de verschillende sectoren moeten meer samenwerken. Samen kunnen ze meer bereiken, want het staat vast dat we naar een combinatie van nieuwe technologieën evolueren.”

Jan Lhoëst (Techlink)

“Wij geloven vooral in condensatieketels en hybride oplossingen. Over 10 tot 15 jaar zullen deze technieken aangevuld worden door innovaties waarmee we nog duurzamere toestellen kunnen ontwikkelen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er vandaag al efficiënte en duurzame toestellen op de markt zijn. De consument hoeft dus niet te wachten met investeren in een nieuwe installatie.”

Steven Van Caekenberghe (gas.be)

De kwestie van vervanging van oude verwarmingsinstallatie stond centraal in het debat. V.l.n.r. : Jan Lhoëst (Techlink), Steven Van Caekenberghe (gas.be), Werner Neuville (Cedicol), Willem Voets (Informazout) en Bjorn Crul (moderator).

Memorandum 2019 van Informazout, primeur op Heating Avenue

Informazout verspreidde tijdens Heating Avenue voor het eerst zijn Memorandum 2019, dat bedoeld is voor politici in de aanloop naar de verkiezingen van mei. Dit Memorandum toont aan hoe vloeibare brandstoffen kunnen bijdragen aan een betaalbare energietransitie. Het zal verspreid worden op alle politieke kabinetten en studiediensten.

Gerelateerde berichten

4de Nationale Service-Onderzoek

Pro

Hoe uw klantenservice als mazoutverdeler nog verbeteren? Dit is wat mazoutklanten ons vertelden in...
Experts houden op vakbeurs ISH een warm pleidooi voor de vloeibare brandstoffen van de toekomst

Pro

“Willen we de Europese Green Deal realiseren? Dan hebben we green fuels nodig!”