Is je oude mazoutketel aan vervanging toe? Dan wil je natuurlijk dat de plaatsing van jouw nieuwe verwarmingsinstallatie vlekkeloos verloopt. Maar je laat niet elk jaar een mazoutketel vervangen en hebt misschien geen idee waarop je moet letten. Geen nood: met onze checklist hou je de touwtjes in handen en weet je op elk moment perfect wat je in orde moet brengen of wie jou kan helpen.

Woon je in Vlaanderen? Dan is dit meteen het allerbelangrijkste item van onze checklist. Vanaf 1 januari 2022 geldt namelijk een Vlaams verbod op de plaatsing van nieuwe stookolieketels. Je mag enkel nog investeren in een hoogrendementsketel op mazout als je woning niet kan worden aangesloten op het aardgasnet. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet.

Lees snel meer over de regelgeving in Vlaanderen.

Mazout combineren met hernieuwbare energie

Als je toe bent aan een nieuwe mazoutketel en niet onder het Vlaams verbod valt, sta je meteen voor een belangrijke keuze: beslissen of je enkel de ketel gaat vernieuwen dan wel mazout gaat combineren met hernieuwbare energie. Misschien is dit hét moment om mazout aan te vullen met zonne-energie of een warmtepomp? Dat scheelt niet alleen in verbruik (en dus in je portemonnee), maar het is ook de meest milieubewuste keuze. Je stookolie-installatie schiet pas in actie als je zonne-installatie niet voldoende zon krijgt, en dat komt – zelfs in het regenachtige België – minder vaak voor dan je zou denken. De warmte van de zon kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om je sanitair water te verwarmen en om het water van je verwarmingsinstallatie voor te verwarmen. We doen de werking van een zonneboiler uit de doeken op onze handige overzichtspagina over duurzaam verwarmen

Let op het energielabel van je mazoutinstallatie

Als je een nieuwe mazoutketel koopt, is het zaak om op de energielabels te letten. Energiezuinige stookolieketels zijn vandaag de norm. De mate waarin ze energie-efficiënt zijn, wordt aangeduid met een energielabel dat je vast ook kent van je ijskast of wasmachine. Kies je voor een ketel met een A-label, dan kun je tot 30% besparen op je verbruik! Let op: zo’n productlabel is niet hetzelfde als een pakketlabel. Dit laatste heeft betrekking op de combinatie met hernieuwbare energie en verbetert opnieuw de energie-efficiëntie en de duurzaamheid van je verwarmingssysteem (de duurzaamheid van de volledige installatie kun je bijvoorbeeld verhogen door een buffervat te installeren).  

Doe je huiswerk: premies voor stookolieketels

Ook een belangrijk punt om rekening mee te houden: voor bepaalde stookolieketels en renovatiewerken kun je een premie of een energielening aanvragen. Op onze website vind je een handig overzicht van de mogelijkheden.

Zoek een technicus of MazoutExpert die je kan helpen

Voor de installatie zelf doe je het best een beroep op de expertise van een MazoutExpert met specialisatie ‘ketel-brander’ om de plaatsing volledig conform de normen en wetgeving in jouw gewest te laten verlopen. Zo’n MazoutExpert staat je bovendien ook na de installatie bij met advies en een kwalitatieve service. Om een expert in je buurt te vinden, kun je onze handige adressengids gebruiken.

Deze berichten zijn misschien interessant