
Heb je twijfels over de toekomst van je mazoutinstallatie en overweeg je om over te stappen van mazout naar gas? Maak je geen zorgen: stookolie is en blijft een goed idee. In dit artikel zetten we de belangrijkste redenen in de kijker. Ontdek waarom je met stookolie kunt blijven verwarmen, en welke mogelijkheden je hebt om je verwarmingsinstallatie te verduurzamen, zowel nu (door de combinatie met hernieuwbare energie) als in de komende jaren (met de koolstofarme brandstoffen die volop in pilootprojecten worden gebruikt).
Mazout of gas: wie scoort het best qua uitstoot?
Stookolie heeft een hele evolutie doorgemaakt, met onder meer een samenstelling die voortdurend verbetert. De mazout van vandaag is zwavelarm, waardoor de milieubelasting veel lager ligt dan enkele decennia geleden. Als je de volledige levenscyclus in acht neemt (van winning tot eindverbranding), stoten verwarmingsinstallaties op stookolie zelfs minder broeikasgassen uit dan hun tegenhangers op aardgas. Het onafhankelijk onderzoeksbureau RDC Environment berekende dat het effect op het klimaat, gemeten over een periode van twintig jaar, 22% hoger ligt met aardgasverwarming. Denk je dus met een overstap van mazout naar aardgas het klimaat een plezier te doen, dan moeten we je teleurstellen.
Mazoutketels: efficiëntie en hybride combinaties
Is je stookolieketel ouder dan twintig jaar, dan kun je gerust overwegen om hem te vervangen. Wat dan de beste verwarmingsoptie is? Een onafhankelijk studiebureau maakte de vergelijking. Een condenserende stookolieketel met A-label is de goedkoopste keuze. Daarmee bespaar je tot 30% op je energie(factuur) en op je CO2-uitstoot. Laat je dus niet wijsmaken dat een gasinstallatie efficiënter of goedkoper is. Zoek je de meest voordelige én milieubewuste keuze? Dan komt het studiebureau uit bij de combinatie van een nieuwe condenserende stookolieketel met een zonneboiler. Met die duurzame keuze bespaar je tot 40% op je energie(factuur) en uitstoot van CO2.
Koolstofarme brandstoffen in je mazoutinstallatie
Bovendien kun je je bestaande mazoutinstallatie aanpassen zodat de milieubelasting nog verder daalt. Ten eerste zijn er hybride combinaties mogelijk met zonne-energie en energie gewonnen uit een warmtepomp, waarbij je enkel stookolie verbruikt als ‘plan B’. En ten tweede is je mazoutinstallatie – zonder noemenswaardige aanpassingen – compatibel met nieuwe, koolstofarme vloeibare brandstoffen die in opmars zijn. Denk aan:
- Power-to-Liquid of e-fuels, die onder meer worden gemaakt met CO2 die gewonnen wordt uit de lucht
- HVO, waarvoor plantaardige oliën en afval en restvet van de vis- en slachthuisindustrie als grondstof dienen
- FAME, ook geproduceerd met gerecycleerde dierlijke en plantaardige olie
- Biomass-to-Liquid, op basis van biomassa zoals plantaardig afval, algen of houtpulp
Die nieuwe vloeibare brandstoffen laten zich ook mengen met stookolie om je huis te verwarmen, waardoor ze in de energietransitie een grote rol spelen.
Een uitgebreidere blik op de toekomst?
Meer weten over de koolstofarme brandstoffen die je vertrouwde stookolie binnen afzienbare tijd zullen opvolgen? Download onze gratis whitepaper en steek je licht op!