Je hebt je stookolieketel altijd goed onderhouden, maar moet er op een gegeven moment toch afstand van nemen, omdat hij mankementen begint te vertonen of misschien gewoon niet meer zo zuinig is. Als het tijd is om je stookolieketel te vervangen, moet je eigenlijk verder denken dan een nieuwe ketel alleen. Zeker omdat er in Vlaanderen vanaf 2022 een verbod geldt op de plaatsing van een stookolieketel als je woning aansluitbaar is op het aardgasnet. We stellen je graag een energietransitieplan op maat voor, een ‘persoonlijk klimaatplan’ waarmee jij je steentje kunt bijdragen aan een groene toekomst!

Keuzes voor wie zijn stookolieketel wil vervangen

Stap één is je stookolieketel vernieuwen. In Vlaanderen mag je je ketel dus enkel nog vervangen door een hoogrendementsketel op stookolie als er geen aansluiting mogelijk is op het bestaande aardgasnet. Op de website van de netbeheerder kun je checken of jouw woning aan deze voorwaarde voldoet. In Wallonië en Brussel geldt deze regelgeving niet.

Mag jij nog een nieuwe stookolieketel laten plaatsen? Dan verdienen de energielabels je aandacht. Elk nieuw toestel krijgt sinds 2015 een label dat varieert van G tot A++. Nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie moeten een productlabel B hebben om de gevraagde energie-efficiëntie van minstens 86% te halen, maar idealiter opteer je natuurlijk voor een ketel met een A-label. Zo haalt een stookoliecondensatieketel een rendement tot 98%, waardoor je tot 30% kunt besparen.

Upgraden naar een hybride systeem?

Als ketelvervanging is toegelaten, kun je meteen bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel op stookolie een hybride systeem laten installeren. Dan sta je natuurlijk voor een iets hogere investeringskost, maar die kun je compenseren door premies aan te vragen. Als je de kosten toch liever spreidt, opteer je bijvoorbeeld na vijf jaar voor de combinatie met een warmtepomp of een zonneboiler. Met een zonneboiler profiteer je van gratis warmte van de zon, terwijl je met een warmtepomp je sanitair warm water en/of de binnenlucht van je woning kunt verwarmen met omgevingswarmte (onttrokken aan de buitenlucht, het water of de bodem). Met een zonneboiler kun je 60% van je sanitair warm water met de warmte van de zon produceren.

Bestaande ketel optimaliseren

In Vlaanderen is er dus maar één scenario waarin je je oude mazoutketel mag laten vervangen door een nieuwe, maar het is wel altijd toegestaan om afzonderlijke onderdelen te laten repareren of vervangen. Denk dan bijvoorbeeld aan de brander, de regeling of de pomp. Door je bestaande ketel te optimaliseren kun je efficiënter, zuiniger en milieubewuster verwarmen. Neem contact op met een MazoutExpert en ga na of je meer kunt halen uit je bestaande installatie, in plaats van de ketel te vervangen.

Toekomstmuziek: koolstofarme vloeibare brandstoffen

Mag je investeren in een nieuwe mazoutketel of kun je je huidige installatie blijven gebruiken, al dan niet met enkele aanpassingen? Dan kun je binnen een paar jaar geleidelijk koolstofarme vloeibare brandstoffen integreren. Je hoeft daarvoor in de meeste gevallen niets te veranderen aan je bestaande installatie. Alternatieve vloeibare brandstoffen, zoals met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) uit rest- of afvalstromen, doen de CO2-uitstoot op dit moment al tot 90% dalen, en er wordt nog volop aan gesleuteld. Bovendien hebben ze dezelfde voordelen als stookolie, waaronder een vrije leverancierskeuze, een permanente beschikbaarheid en de mogelijkheid ze uiterst veilig op te slaan in jouw huidige mazouttank.

Wat als … we met z’n allen dat klimaatplan volgen?

Vandaag verwarmt ongeveer één op de drie Belgische gezinnen met stookolie. Dat zijn meer dan 1,5 miljoen Belgische huishoudens. Ongeveer de helft daarvan gebruikt nog altijd een verwarmingsketel ouder dan 20 jaar. Als al deze gezinnen zouden (kunnen) overschakelen naar:

  • een condenserende stookolieketel met label A in 2022, dan zouden we jaarlijks 3,1 miljoen ton CO2 besparen.
  • een hybride systeem dat een hoogrendementsketel op stookolie combineert met een warmtepomp tegen 2025, dan besparen we jaarlijks 5,7 miljoen ton CO2.
  • koolstofarme vloeibare brandstoffen vanaf 2030, dan evolueren we naar een koolstofarme samenleving.

Deze berichten zijn misschien interessant