Stookolieketel vervangen? Een energietransitieplan op jóuw maat

Ga terug naar het overzicht
Stookolieketel vervangen

Je hebt je stookolieketel altijd goed onderhouden, maar moet er op een gegeven moment toch afstand van nemen, omdat hij mankementen begint te vertonen of misschien gewoon niet meer zo zuinig is. Als het tijd is om je stookolieketel te vervangen, moet je eigenlijk verder denken dan een nieuwe stookolieketel alleen. We stellen je graag een energietransitieplan op maat voor, een ‘persoonlijk klimaatplan’ waarmee jij je steentje kunt bijdragen aan een groene toekomst!

Keuzes voor wie zijn stookolieketel wil vervangen

Stap één is je stookolieketel vervangen. Hier verdienen de energielabels je aandacht. Elk nieuw toestel krijgt sinds 2015 een label dat varieert van G tot A++. Nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie moeten een productlabel B hebben om de gevraagde energie-efficiëntie van minstens 86% te halen, maar idealiter opteer je natuurlijk voor een ketel met een A-label. Zo kan een stookoliecondensatieketel een rendement tot 98% halen, waardoor je tot 30% kunt besparen.

Upgraden naar een hybride systeem?

Je kunt meteen bij de aankoop van een nieuwe stookolieketel een hybride systeem laten installeren. Dan sta je natuurlijk voor een iets hogere investeringskost, maar dat kun je compenseren door premies aan te vragen. Als je de kosten toch liever spreidt, opteer je bijvoorbeeld na vijf jaar voor de combinatie met een warmtepomp of een zonneboiler. Met een zonneboiler profiteer je van gratis warmte van de zon, terwijl je met een warmtepomp je sanitair warm water en/of de binnenlucht van je woning kunt verwarmen met omgevingswarmte (onttrokken aan de buitenlucht, het water of de bodem). Met een zonneboiler kun je 60% van je sanitair warm water met de warmte van de zon produceren.

Toekomstmuziek: koolstofarme vloeibare brandstoffen

Na nog eens vijf tot tien jaar, kun je geleidelijk koolstofarme vloeibare brandstoffen integreren. Je bestaande installatie hoef je daarvoor niet aan te passen. Alternatieve vloeibare brandstoffen, zoals met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) uit rest- of afvalstromen, doen de CO2-uitstoot op dit moment al met 90% dalen, en er wordt nog volop aan gesleuteld. Bovendien hebben ze dezelfde voordelen als stookolie, waaronder een vrije leverancierskeuze, een permanente beschikbaarheid en de mogelijkheid ze uiterst veilig op te slaan in jouw huidige mazouttank.

Wat als … we met z’n allen dat klimaatplan volgen?

Vandaag verwarmt ongeveer 1 Belgisch gezin op de 3 met stookolie. Dat zijn meer dan 1,5 miljoen Belgische huishoudens. Ongeveer de helft daarvan gebruikt nog steeds een verwarmingsketel ouder dan 20 jaar. Als al deze gezinnen zouden overschakelen naar:

  • een condenserende stookolieketel met label A in 2020, dan zouden we jaarlijks 3,1 miljoen ton CO2 besparen.
  • een hybride systeem dat een hoogrendementsketel combineert met een warmtepomp tegen 2025, dan besparen we jaarlijks 5,7 miljoen ton CO2.
  • koolstofarme vloeibare brandstoffen vanaf 2030, dan evolueren we naar een koolstofarme samenleving.

Gerelateerde berichten

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...
Je oude of energievretende cv-ketel vervangen? Met een moderne verwarmingsketel kun je duurzaam...