Stookolie als energiebron gaat al een hele tijd mee, maar… er zit ook toekomst in. Om te beginnen is de stookolievoorraad nog lang niet uitgeput: er worden regelmatig nieuwe olievelden ontdekt, en nieuwe exploitatietechnieken ontwikkeld. Verder is stookolie ‘future-proof’ doordat het zich zo goed laat combineren met hernieuwbare energie – een onuitputtelijk energiebron. Zo’n hybride installatie verbruikt 25 à 30% minder dan enkel een condensatieketel op stookolie, en levert dus heel wat interessante voordelen op.

 

Oliereserves nog lang niet uitgeput

In 2014 bedroeg de wereldolievoorraad bijna 240 miljard ton. En ook al hebben we die voorraad intussen wat aangetast: de komende generaties hoeven zich alvast geen zorgen te maken. Bovendien worden er nog regelmatig nieuwe olievelden ontdekt en komen er nieuwe ontginningsmethoden op de markt. Denk maar aan diepzeeboringen of fraccen, dat olie vrijmaakt uit brongesteente via millimeterscheurtjes. Er is met andere woorden nog meer dan voldoende ruwe olie – al betekent dat natuurlijk niet dat we er kwistig mee mogen omspringen. 

Steeds schonere verbranding

Niet alleen op het vlak van ontginningsmethodes zien we een evolutie en heel wat innovaties, ook de prestaties van mazout zelf gaan er alleen maar op vooruit. Neem nu condensatieketels, die warmte recupereren en zo rendementen halen tot bijna 100%. Alle energie die de brandstof bevat, wordt dus omgezet naar warmte. Daarnaast verbetert de samenstelling van mazout continu. Zo is de brandstof nu bijvoorbeeld zwavelarm.

Hybride verwarmingsinstallatie

Tot slot levert de combinatie met hernieuwbare energie een verwarmingsinstallatie op die zonder twijfel ‘future-proof’ is. De (gratis!) warmte van de zon levert tot twee derde van de energie nodig voor het verwarmen van sanitair water. Alleen wanneer er niet genoeg zonlicht is, doet mazout dienst als bijverwarming.

Deze berichten zijn misschien interessant