Stookolie blijft financieel interessant bij vervanging oude mazoutinstallatie

Ga terug naar het overzicht
Pro

Wat is financieel de meest interessante verwarmingsoplossing wanneer een stookolieketel aan vervanging toe is? Stookolie, aardgas, elektriciteit, pellets, warmtepomp of een combinatie stookolie en zonne-energie? Wat raadt u het best aan aan uw klanten? Op vraag van Informazout kreeg het onafhankelijk studiebureau Ph. Deplasse & Associés de opdracht om de verschillende scenario’s naast elkaar te leggen. Hieronder bespreken we de voornaamste conclusies.

Hoeveel kost elk verwarmingssysteem?

Rekening houdend met de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en financieringskosten over 15 jaar, heeft de studie de totale kosten berekend voor 8 scenario’s. Hier een overzicht van de totale kosten teruggerekend op jaarbasis bij een renovatie:

 • Stookolieketel condenserend (A-label) = € 3132
 • Pelletketel = € 3174
 • Aardgasketel condenserend (A-label) = € 3203
 • Stookolieketel condenserend (A-label) + zonneboiler = € 3212
 • Stookolieketel niet condenserend (B-label) = € 3228
 • Hybride verwarmingsketel: stookolie condenserend + warmtepomp = € 4280
 • Propaangasketel condenserend (A-label) = € 4809
 • Elektrische warmtepomp lucht/water = € 8660

5 conclusies

 1. De combinatie condensatieketel op stookolie en een zonneboiler levert de laagste jaarlijkse verbruikskost op en is de meest duurzame keuze, maar dat weegt niet op tegen de hogere investeringskost over een vergelijkingsperiode van 15 jaar. Met hulp van een premie wordt deze optie toch financieel interessanter.
 2. Bij de vervanging van de installatie is een condensatieketel op stookolie financieel het voordeligst over een periode van 15 jaar.
 3. Een switch naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan zijn financieel de minst interessante opties.
 4. Een brandstofswitch naar aardgas is op financieel vlak niet significant voordeliger.
 5. Overschakelen naar pellets vraagt een grote basisinvestering en je moet over de nodige opslagruimte beschikken.

Met andere woorden: stookolie blijft financieel interessant bij de vervanging van een oude mazoutketel en de meest duurzame oplossing is om deze te combineren met een zonneboiler!

Vergelijk wat te vergelijken valt

De grootste uitdaging bestond erin om een zo realistisch mogelijk kader op te stellen om de verschillende vervangingsscenario’s objectief te kunnen vergelijken. Bij de berekening van de algemene kosten van de renovatie van een verwarmingssysteem komen heel wat variabelen kijken.

illustratie woning warmtebehoefte

Vooraleer de studie van start kon gaan, kwam er dan ook veel voorbereidend werk aan te pas om de typewoning te bepalen die het meest voorkomt in België. Dat blijkt een woning te zijn van 180 m² met 3 gevels en 2 verdiepingen voor 4 personen. De warmtebehoefte bedraagt 28.000 kWh/jaar (vermogen 26 kW) en de warmwaterbehoefte is 35 l van 65°C per persoon (2100 kWh/jaar). Voor elk van de vervangingsscenario's houdt de studie rekening met parameters zoals de gemiddelde brandstofkost, de evolutie van de energieprijzen, de terugkerende kosten met een inflatiepercentage van 1%, de levensduur van de installatie en de netto contante waarde van de installatie.

Het lezen van de volledige studie kost u maar een paar minuten, en u vindt er enkele interessante argumenten waarmee u uw klanten zeker kunt helpen. Zie ook ons overzichtelijke en interactieve e-magazine.

Gerelateerde berichten

4de Nationale Service-Onderzoek

Pro

Hoe uw klantenservice als mazoutverdeler nog verbeteren? Dit is wat mazoutklanten ons vertelden in...
Experts houden op vakbeurs ISH een warm pleidooi voor de vloeibare brandstoffen van de toekomst

Pro

“Willen we de Europese Green Deal realiseren? Dan hebben we green fuels nodig!”