Stookolie of aardgas? Dit zijn de voordelen van stookolie!

Ga terug naar het overzicht
voordelen stookolie

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe, sta je op het punt te renoveren of ben je je droomhuis aan het bouwen en twijfel je tussen stookolie en aardgas? Misschien wordt de keuze iets eenvoudiger als je nagaat wat nu juist de voordelen van stookolie zijn. Lees snel verder om ze te ontdekken!

Transparante prijzen

In tegenstelling tot bij aardgas kun je bij stookolie zelf kiezen bij welke leverancier je je mazout bestelt. Bovendien beslis je ook zelf wanneer je de mazout bestelt, waardoor je een bestelling kunt plaatsen op het beste moment, namelijk wanneer de prijzen gunstig staan. De leveranciers concurreren daarbij onderling met elkaar voor de beste prijs, waardoor je er steeds zeker van bent dat je geen cent te veel betaalt.

Verder wordt al eens beweerd dat aardgas over het algemeen goedkoper is dan mazout, maar dat is zeker niet altijd het geval. De prijzen van zowel mazout als aardgas evolueren voortdurend, waardoor de ene keer aardgas en de andere keer mazout duurder is. Op de lange termijn is het verschil dus verwaarloosbaar.

Overal toegankelijk, eenvoudige installatie

Een ander voordeel van mazout is dat je niet in de problemen zit als je geen aardgasaansluiting in je straat hebt. Over heel België zijn namelijk tal van mazoutleveranciers verspreid, waardoor iedereen steeds toegang heeft tot stookolie. Verder houdt dit ook in dat je je voorraad steeds zelf in handen hebt. Bovendien is een mazoutketel eenvoudig te installeren en worden de toestellen steeds compacter en stiller. Daardoor kun je niet alleen in een huis, maar ook in een appartement gebruikmaken van mazout.

Veiligheid: een van de belangrijkste voordelen van stookolie

Het volgende voordeel van stookolie is dat het erg veilig is. Het is namelijk niet ontvlambaar onder 55 °C. Verder is er bij mazout geen ontploffingsgevaar en– in tegenstelling tot bij aardgas of propaangas – is de kans op een CO-vergiftiging miniem bij het gebruik van stookolie voor je verwarming.

Hoge efficiëntie, met respect voor het milieu

Duurzaamheid zou een van de redenen kunnen zijn waarom je ondanks de vele voordelen van mazout toch voor aardgas kiest. Wel nu, goed nieuws: dankzij de voortdurende technologische vooruitgang is het ecologische aspect geen onderscheidende factor meer tussen aardgas en stookolie. Net zoals er biogas bestaat, is er tegenwoordig ook hernieuwbare vloeibare brandstof. Meer nog: mazout en aardgas hebben een vergelijkbare uitstoot van broeikasgassen als je de volledige levenscyclus van beide brandstoffen vergelijkt. Sinds 2016 is stookolie namelijk volledig zwavelarm. Verder hebben de condenserende verwarmingsketels van tegenwoordig een rendement van 98%, wat inhoudt dat alle stookolie die je verbrandt ook omgezet wordt in warmte, en deze toestellen even energiezuinig zijn als condenserende gasketels.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om hybride te verwarmen, waarbij je een stookolieketel combineert met een warmtepomp. De installatie gaat dan na welke installatie het hoogste rendement heeft op elk moment. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille!

Gerelateerde berichten

Wat je in de zomer moet doen om minder energie te verbruiken? Begin met deze tips te lezen!
We trekken naar Duitsland om in te zoomen op de nieuwe vloeibare brandstoffen die je op termijn ook...