Renoveren ... en opnieuw voor mazout kiezen? (deel 2)

Ga terug naar het overzicht
renoveren mazout

Is je mazoutinstallatie aan vervanging toe? Of heb je een woning gekocht waarin een verouderde installatie instaat voor de verwarming? Dan moet je beslissen of je opnieuw voor stookolie kiest of niet. Met ons dossier over renoveren, waarvan het eerste deel onlangs al enkele voordelen van mazout uit de doeken deed, helpen we je de juiste beslissing te maken.

Bij huidige energiekeuze blijven

Uit een studie door marktonderzoeksbureau Profacts van januari 2019 blijkt in elk geval dat Belgen niet geneigd zijn om hun energiekeuze voor de hoofdverwarming van hun woning te veranderen. Maar liefst 74% van onze landgenoten zou bij zijn huidige energiekeuze willen blijven, of die willen uitbreiden met hernieuwbare energie.

Een economische keuze

Bij een renovatie van de ketel is blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de beste keuze op economisch vlak. Uit een onderzoek door studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt namelijk dat, als je alle factoren in overweging neemt (denk aan de kostprijs van de brandstof, de installatie van een condensatieketel met A-label, het onderhoud en de financieringskosten over vijftien jaar), de totale kost voor stookolieverwarming 3.402 euro per jaar bedraagt. De alternatieven zijn een pak minder voordelig. Wie verwarmt op propaangas, staat bijvoorbeeld voor een jaarlijkse kost van ongeveer 5.000 euro. Je huis enkel verwarmen met een lucht/water-warmtepomp betekent dan weer een kost van meer dan 9.500 euro per jaar.

Je stookolie-installatie is ‘future-proof’!

De stookoliesector is voortdurend in beweging: innovatie is er eerder de regel dan de uitzondering, en zo worden alternatieven voor de toekomst continu verfijnd. Eén van die oplossingen is een koolstofarme brandstof die gewonnen wordt uit rest- en afvalstromen. Je huidige stookolie-installatie kan perfect werken op die nieuwe, duurzame vloeibare brandstof. Zo ben je zónder extra investeringen helemaal klaar voor de toekomst!

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...