REG staat voor ‘rationeel energiegebruik’: verstandig, en dus ecologisch verantwoord, omgaan met energie. Rationeel energiegebruik past helemaal binnen het kader van de EU 2020-strategie: Europa wil tegen 2020 broeikasgassen met 20% terugdringen, de energie-efficiëntie met 20% verhogen en 20% van de energie duurzaam opwekken. Sommige energiebesparende maatregelen worden beloond met premies, maar ook door anders te leven kun je op een eenvoudige manier flink wat besparen.

Verwarming: de grootste energieslokkop

Je hebt natuurlijk geen zin om kou te lijden terwijl je televisiekijkt of het avondeten klaarmaakt. Toch loont het de moeite om je verwarmingsgewoontes eens kritisch te evalueren. Je verwarming is namelijk verantwoordelijk voor 60 tot 70% van het totale energieverbruik in je woning. Op dit vlak kun je dus zeker het verschil maken.

Enkele richtlijnen:

  • Weet dat je al 7% bespaart door je verwarming slechts één graadje lager te zetten. Stook je woning dus niet warmer dan absoluut noodzakelijk is, en trek liever een extra trui aan.
  • Zet je verwarming ’s nachts af, en ook wanneer je overdag niet thuis bent.
  • Verlaag de temperatuur van je sanitaire boiler: je kraanwater thuis hoeft namelijk helemaal geen 80 graden te zijn.
  • Kies voor een klimaatregeling zodat je de temperatuur van je cv-water kunt aanpassen aan de buitentemperatuur.

Daarnaast loont het om de nodige aandacht te besteden aan je stookketel: door hem te isoleren en regelmatig te laten onderhouden, zorg je voor een drastische rendementsverhoging. Wie een nog iets grotere investering ziet zitten, kan overwegen om een nieuwe ketel te installeren. Niets voor jou, denk je? Bereken hoeveel je zou kunnen besparen voordat je daarover oordeelt!

Isoleren en verstandig omspringen met verlichting

Tot slot zijn er een heel aantal huis-tuin-en-keukentips die je energieverbruik flink kunnen terugdringen, namelijk:

Je dak en je spouwmuren isoleren helpt ook enorm, al is dit natuurlijk een grotere investering.

Nog meer weten over duurzaam verwarmen? Op onze handige dossierpagina staat alle relevante informatie netjes gebundeld!

Deze berichten zijn misschien interessant