Dat je met radiatorfolie méér uit je radiatoren haalt, weet je wellicht al. Maar wist je dat ook de positie van je radiatoren een grote rol speelt? Als je radiatoren plaatst, moet je niet alleen rekening houden met het uitzicht en waar je je meubelen zet (een radiator plaatsen waar je net die grote kast kwijt wil, is natuurlijk geen slimme zet), maar ook letten op het rendement. We geven je een paar tips mee!

Dé plek voor je radiator? Afhankelijk van de isolatiegraad van je woning

Vroeger, toen enkele beglazing nog vaak voorkwam, werden radiatoren haast altijd onder een raam geplaatst –  traditioneel een van de slechtst geïsoleerde plekken in huis. De warme, opstijgende lucht van de radiator vormde in dat geval een soort warmtegordijn dat de onaangenaam koude luchtstroom neutraliseerde. Vandaag zijn woningen echter meestal wél degelijk geïsoleerd. Je kunt je radiatoren dus haast overal kwijt, en dan geven praktische en esthetische argumenten de doorslag.

Hou voldoende afstand van de muur

Waar je je radiatoren ook plaatst, denk erom dat de warmte goed moet kunnen circuleren. Hou daarom zo’n vijf centimeter afstand van de muur en tien centimeter van de vloer. Idealiter voorzie je wat extra marge door de radiator nog iets hoger te plaatsen. Zo kun je later probleemloos een nieuwe vloer bovenop je bestaande vloer leggen. Bovendien maakt die extra hoogte het makkelijker om onder je radiator schoon te maken. Installeer je je radiatoren onder een venstertablet? Ook dan moet je voldoende afstand houden: minstens zes centimeter om precies te zijn.

Meubels vlak voor je verwarmingselement?

Het gebeurt wel vaker – en in kleine woningen kan het soms effectief niet anders – maar een zetel vlak voor je verwarmingselement zetten is geen goed idee. Zo’n obstakel blokkeert de stralingswarmte, waardoor er heel wat energie verloren gaat. Denk dus goed na voordat je je radiatoren laat installeren.

Wil je absoluut niet voor verrassingen komen te staan? Maak eerst een plattegrond van je verschillende leefruimtes. Neem er niet alleen deuren en ramen in op, maar ook meubels, stopcontacten en zelfs planten. Zo zie je meteen of je overal makkelijk bij en door kunt. Een plattegrond schetsen kost tijd, maar geeft je wél alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te nemen. Experimenteer er dus gerust op los!

Deze berichten zijn misschien interessant