
Door de berichten over een nakend verbod op stookolieketels overweeg je misschien om je mazoutinstallatie te vervangen door propaanverwarming. We hebben al heel wat inkt laten vloeien over de voordelen van mazout en waarom de brandstof wel degelijk toekomstbestendig is dankzij onder meer de opkomst van koolstofarme vloeibare brandstoffen die je perfect in je bestaande stookolie-installatie kunt gebruiken. Maar nu is het hoog tijd om enkele misverstanden over propaanverwarming de wereld uit te helpen. Energie besparen of milieuvriendelijker verwarmen doe je namelijk niet door te switchen van mazout naar propaan of een andere fossiele brandstof, maar door te kiezen voor een moderne verwarmingsinstallatie.
Stookolie of propaan: wat met ontploffingsgevaar?
Aangezien het vlampunt van stookolie boven de 55°C ligt en de brandstof dus enkel boven die temperatuur kan ontbranden, loop je met een mazoutinstallatie geen enkel risico op ontploffingen. Propaan heeft het imago een weinig gevaarlijke brandstof te zijn, maar niets is minder waar! Omdat het gas zwaarder is dan lucht, ontsnapt het niet langs boven (via een raam, bijvoorbeeld) wanneer er iets misloopt. Het gas hoopt zich op in de ruimte en dat kan gevaarlijk zijn. Daarom gelden er ook strikte veiligheidsbeperkingen voor de opslag van propaan. Terwijl je mazout zonder zorgen in een tank in pakweg je kelder kunt stockeren, wordt een propaanvoorraad uit veiligheidsoverwegingen meestal op een afstand van het huis in een tank opgeslagen. Met stookolie is het risico op CO-vergiftiging bij een slechte werking van de installatie ook miniem.
Propaanverwarming makkelijker dan mazout?
Een tweede misverstand is dat het makkelijker is om te verwarmen op propaan dan op mazout. Ook dat moet je namelijk met een korrel zout nemen.
- Aantal leveranciers: er zijn veel minder aanbieders van propaan dan van stookolie.
- Flexibiliteit: mazout laat je toe om voor elke bestelling een andere leverancier in de arm te nemen, zodat je kunt vergelijken en vaak financieel voordeel doet. Met propaan hang je vast aan een contract voor de opslag en levering.
- Betalingsopties: zowel bij propaan als mazout kun je kiezen voor een systeem van gespreide, maandelijkse betalingen.
Energie besparen en het kostenplaatje
Een propaangasketel is goedkoper in aankoop dan een mazoutketel, maar op de langere termijn doe je met stookolie meer voordeel. De prijs per kWh warmte en de globale jaarlijkse kost liggen namelijk lager bij mazout. Energieprijzen vergelijk je op basis van de verbrandingswaarde van de brandstof en die van stookolie ligt 46% hoger dan die van propaan. Dat betekent dat je veel meer warmte haalt uit een liter stookolie (10,641 kWh) dan uit een liter propaan (7,273 kWh). De afgelopen tien jaar lag de gemiddelde maximumprijs van propaan in België trouwens ook altijd hoger dan die van stookolie. Voor de berekening van de globale jaarlijkse kost baseerden we ons dan weer op ‘Totale kosten van verwarmingssystemen bij renovatie’, een onafhankelijk onderzoek van het bureau Ph. Deplasse & Vennoten uit 2017, dat in 2019 een grondige update kreeg.
Je merkt het: de overstap van mazout naar propaanverwarming levert veel minder voordelen op dan je misschien dacht!