Premies voor energiebesparende maatregelen: wat met mazout?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
premie stookolieketel

Premies voor energiebesparende maatregelen: wat met mazout?

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed nieuws voor je portefeuille; ook het milieu vaart er natuurlijk wel bij. Wie in zulke maatregelen investeert, kan bovendien rekenen op financiële ondersteuning – van de netbeheerder, de federale overheid, de Vlaamse overheid, het gemeente- en het provinciebestuur. Maar kunnen mazoutgebruikers ook genieten van premies specifiek voor hun stookolieketel? Je ontdekt het hier.

Premies voor stookolieketels bij renovatiewerken

Het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement met het energielabel A of B  komt in aanmerking voor een premie in de categorie ‘cv-werken voor de Vlaamse renovatiepremie’. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de woning minstens dertig jaar oud moet zijn. De renovatiepremie bedraagt 20 of 30% van de goedgekeurde facturen (exclusief btw), afhankelijk van je inkomen.

Om het even concreet te maken: als je tijdens je renovatie een nieuwe verwarmingsketel op stookolie met energielabel A of B laat plaatsen en je daarvoor 5.000 EUR neertelt (exclusief btw), dan kun je 1.500 EUR terugtrekken. Behoor je tot de groep consumenten die een premie van 30% krijgt, dan geldt er een maximum van 3.333 EUR per categorie van werken. Val je onder de 20% groep, dan ligt de maximumgrens op 2.500 EUR per categorie van werken. En een laatste beperking: het investeringsbedrag waarop men de premie berekent, is voor de categorie ‘centrale verwarming’ gelimiteerd tot 7.500 EUR (exclusief btw).

Premies voor energiebesparende maatregelen

Een stookolieketel vormt natuurlijk een onderdeel van een veel groter geheel, dus om van een maximaal rendement te genieten, maak je je volledige huis het best zo energiezuinig mogelijk. Gelukkig kun je ook voor die ingrepen financiële steun krijgen. Er bestaan onder meer premies voor de volgende energiebesparende maatregelen om je energiefactuur te drukken:

  • Dakisolatie
  • Muur- en vloerisolatie
  • Hoogrendementsbeglazing

Via de handige zoekfunctie op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...