Premies voor energiebesparende maatregelen: wat met mazout?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
premies energie

Premies voor energiebesparende maatregelen: wat met mazout?

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed nieuws voor je portefeuille; ook het milieu vaart er natuurlijk wel bij. Wie in zulke maatregelen investeert, kan bovendien rekenen op financiële ondersteuning – van de netbeheerder, de federale overheid, de Vlaamse overheid, het gemeente- en het provinciebestuur. Maar kunnen mazoutgebruikers ook genieten van energiepremies? Jazeker! Hieronder ontdek je de details.

Premies voor een nieuwe stookoliecondensatieketel

Het Vlaams gewest wil iets extra doen voor beschermde klanten die een nieuwe stookoliecondensatieketel in hun bestaande woning laten installeren. Beschermde klanten of afnemers zijn consumenten die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Zij komen in aanmerking voor een premie van de netbeheerder op voorwaarde dat:

  • Hun woning voor 1 januari 2006 aangesloten was op het elektriciteitsnet
  • De nieuwe stookoliecondensatieketel geplaatst wordt door een aannemer
  • Hun nieuwe stookoliecondensatieketel het CE-label heeft en voldoet aan de rendementseisen
  • Hun schoorsteen in overeenstemming is met het nieuwe verwarmingssysteem

De premie voor beschermde klanten voor een nieuwe stookoliecondensatieketel in een bestaande woning bedraagt 1.800 euro per ketel, met een maximum van 40% van de factuur.

Premie voor het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie bij renovatiewerken

Het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement (dit wil zeggen: een toestel met een Europees energielabel B of A) komt in aanmerking voor een premie in de categorie ‘cv-werken voor de Vlaamse renovatiepremie’. De renovatiepremie bedraagt 20 of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van je inkomen.

Om het even concreet te maken: als je tijdens je renovatie een nieuwe verwarmingsketel op stookolie laat plaatsen en je daarvoor 5.000 EUR neertelt (exclusief btw), kan kun je tot 1.500 EUR terugtrekken.

Premies voor energiebesparende maatregelen

Een stookolieketel vormt natuurlijk een onderdeel van een veel groter geheel, dus om van een maximaal rendement te genieten, maak je je volledige huis het best zo energiezuinig mogelijk. Gelukkig kun je ook voor die ingrepen financiële steun krijgen. Er bestaan onder meer premies voor de volgende energiebesparende maatregelen om je energiefactuur te drukken:

  • Dakisolatie
  • Muur- en vloerisolatie
  • Hoogrendementsbeglazing

Gerelateerde berichten

Wil je je mazouttank laten verwijderen? Dan vraag je je vast af hoeveel dat kost en of je premies...
Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast, dus je kunt tarieven vergelijken...