Er bestaan natuurlijk verschillende manieren om energie te besparen: kiezen voor een stookolieketel met hoog rendement, verwarmen met stookolie van hoge kwaliteit … Een andere bespaartip is om je huis goed te isoleren. Bovendien heb je dan ook nog eens recht op verschillende premies voor je isolatie. In dit artikel ontdek je er alles over!

Premie voor isolatiewerken: 

In het Vlaams gewest komt dakisolatie, vloer- en muurisolatie in aanmerking voor premies in bestaande woningen. Vanaf 01 oktober 2022 zijn deze premies een onderdeel van ‘MijnVerbouwPremie’ : 

  • Een premie voor je dak- of zoldervloerisolatie van € 8 per vierkante meter. 
  • Een premie voor het isoleren van buitenmuren langs binnen of buiten van €5 tot € 30 per vierkante meter.
  • Een premie van € 5 per vierkante meter voor de isolatie van spouwmuren.
  • Een premie voor je vloer- of kelderisolatie van € 6 per vierkante meter.

Om aanspraak te maken op de premies, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je woning moet in het Vlaams Gewest staan. Verder moet de bouwaanvraag ingediend zijn voor 01/01/2016 of moet de woning aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk voor die datum.
  • Met uitzondering van je dak- of zoldervloerisolatie moeten alle isolatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer.

Verder moet ook het isolatiemateriaal voldoen aan een aantal technische vereisten:

  • Het isolatiemateriaal voor je dak of zoldervloer moet een minimale Rd-waarde van 4,5 m2K/W hebben.
  • Voor de isolatie van bestaande buitenmuren geldt dat het materiaal een minimale Rd-waarde van 3 m2K/W moet hebben voor een isolatie langs buiten en een minimale Rd-waarde van 2 m2K/W voor een isolatie langs binnen. Verder moet de isolatie gecontroleerd worden door een gecertificeerde architect of aannemer.
  • Bij de isolatie van spouwmuren moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn en volledig gevuld worden met isolatiemateriaal.
  • Vloer- of kelderisolatie moet een minimale Rd-waarde van 2 m2K/W hebben.

Sinds 1 oktober 2022 zijn deze premies onderdeel van ‘MijnVerbouwPremie’, die je online kunt aanvragen. 

Verlaagd btw-tarief

Als je je privéwoning van meer dan tien jaar oud door een aannemer laat isoleren, heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van vijf jaar drie of meer energiebesparende renovatiewerken uitvoert in een huis dat voor 01/01/2016 op het elektriciteitsnetwerk werd aangesloten of waarvan de bouwaanvraag voor die datum werd ingediend, heb je recht op een totaalrenovatiebonus boven op je isolatiepremies. Zo kun je de isolatiewerken bijvoorbeeld combineren met een hybride verwarming die je koppelt aan zonneboiler of een warmtepomp. In totaal kun je tot zeven investeringen doen. Hoe meer renovatiewerken je uitvoert, hoe groter de bonus wordt. De aanvraag van je bonus gebeurt automatisch via je netbeheerder.

Gemeentelijk premies

Ten slotte geven heel wat gemeentes extra premies om hun inwoners aan te zetten tot isoleren. Het is dus interessant om je daarover te informeren!

Deze berichten zijn misschien interessant