Premie condensatieketel: alle informatie uit de doeken gedaan

Ga terug naar het overzicht
Prijs
premie condensatieketel

Energiebesparende maatregelen nemen is een goed idee, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Bovendien krijg je steun in de vorm van premies, bijvoorbeeld voor dakisolatie, muur- en vloerisolatie, en hoogrendementsbeglazing. Waarop heb je recht als je een nieuwe stookoliecondensatieketel installeert in je bestaande woning? We geven je een handig overzicht van de premies in het Vlaams en Waals gewest!

De Vlaamse renovatiepremie (vernieuwd op 1/02/2019)

Om aanspraak te maken op een renovatiepremie, moet …

  • je renovatiewerken hebben uitgevoerd als particulier in je woning in Vlaanderen.
  • de woning zelf minstens dertig jaar oud zijn.
  • je de werken voltooid hebben op het moment van de premie-aanvraag.
  • je werken uitgevoerd hebben die in aanmerking komen, waaronder ‘technische installaties: cv-werken’. Het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement (met Europees energielabel B of A) komt in aanmerking in de categorie ‘cv-werken’.

De premie bedraagt maximaal 1.500 of 2.250 euro (20 of 30 procent van maximaal 7.500 euro kosten, exclusief btw) voor cv-werken aan woningen die ouder zijn dan dertig jaar – afhankelijk van het gezinsinkomen. 

Premie condensatieketel Vlaams Gewest

Daarnaast geeft de Vlaamse netbeheerder beschermde klanten (d.w.z. klanten die recht hebben op de sociale maximumprijs voor energie) een premie van 1.800 euro voor de plaatsing van een stookoliecondensatieketel in bestaande woningen. De premie is begrensd op maximaal 40 procent van de factuur. Geen idee of je een beschermde klant bent of niet? Je leest er meer over op de website van de Vlaamse overheid.

Dit zijn de technische voorwaarden:

  • De stookoliecondensatieketel moet een CE-markering hebben en minstens energielabel B.
  • Je schoorsteen moet in overeenstemming zijn met je nieuwe verwarmingssysteem.
  • Een erkend aannemer moet de ketel plaatsen.
  • De premie wordt toegekend voor bestaande woningen of appartementen die aangesloten werden op het elektriciteitsdistributienet vóór 1 januari 2006, of waarvoor een aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning is ingediend vóór 1 januari 2006.

Sommige gemeentes of provincies reiken ook premies uit. Doe er gerust navraag naar.

Premie condensatieketel aanvragen?

Je premie aanvragen kan op papier of online. In het eerste geval gebruik je het formulier op website van de netbeheerder (of haal je het op bij een kantoor): je vult het in, ondertekent het en stuurt het op. Online je premie aanvragen, via het platform van de netbeheerder, gaat echter een pak sneller.

Waals gewest

Woon je in het Waals gewest en wil je een stookoliecondensatieketel plaatsen? Daar bestaat jammer genoeg geen vaste premie voor, maar voor energiebesparende werken – en daar hoort de installatie van zo’n ketel bij – kun je wel een gratis ecopacklening afsluiten. Enkele van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om te kunnen genieten van zo’n sociale lening:

  • Je moet op het moment van aanvraag al 5 jaar eigenaar zijn van het gebouw dat je wil renoveren.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer.

Meer weten? Neem eens een kijkje op de website van het huisvestingsfonds voor kroostrijke gezinnen in Wallonië.

Gerelateerde berichten

De sanering van bodemverontreiniging veroorzaakt door een lekkende mazouttank of -leiding is een...
Voor wie met stookolie verwarmt komt er een federale premie van 200 euro. Over deze mazoutcheque...