Pelletkachels zijn enorm gezellig. Zie je jezelf al met een boekje (en een koekje) lekker dicht bij de haard kruipen? Dan is dit artikel zeker het lezen waard, want hier bespreken we of een pelletkachel nu eigenlijk een slimme keuze is of niet. Daarbij onderzoeken we de scenario’s van een pelletkachel als hoofd- én als bijverwarming.

De pelletkachel onder de loep

Een pelletkachel verbrandt geen fossiele brandstoffen, maar pellets. Dat zijn houtresten waarvoor in principe dus geen bomen gekapt moeten worden. Toegegeven, er is niet altijd voldoende houtafval voorhanden, maar pellets kunnen ook gemaakt worden van ander organisch materiaal, zoals maisafval. Dit type kachel regelt zelf, op basis van de buitentemperatuur, de aanvoer van pellets uit een speciale opslagruimte. Je hebt geen milieuvergunning nodig voor een pelletkachel, op voorwaarde dat je pellets gebruikt die voldoen aan de Belgische wet. Concreet betekent dat dat je je kachel alleen mag voeden met pellets afkomstig van onbehandeld hout uit duurzaam bosbeheer.

Ideaal als bijverwarming

Een pelletkachel geeft een heel behaaglijke warmte, maar als hoofdverwarming gaan er een aantal nadelen mee gepaard. Ten eerste is een kachel een decentraal verwarmingssysteem: de warmte wordt dus hoofdzakelijk afgegeven in de woonruimte en niet in andere ruimtes van de woning. Bovendien kan een kachel geen sanitair warm water aanmaken voor de keuken en/of het bad. Ten derde heb je voldoende opslagruimte nodig om de pellets droog op te slaan.  Aan de andere kant: wanneer je je pelletkachel enkel inzet als bijverwarming in combinatie met je stookolie-installatie, bijvoorbeeld om het ’s avonds net dat tikje knusser te maken, dan kom je wel drie tot vier dagen toe met een zak van vijftien kilogram pellets.

Wat je ook moet weten is dat elke palletkachel tijdens het verbrandingsproces onvermijdelijk as produceert. Die assen moet je regelmatig verwijderen. Een pelletkachel is wel beter voor het milieu dan een gewone open haard, maar produceert nog altijd fijn stof. Daarom doe je er dus goed aan je kachel enkel als bijverwarming te laten werken.

Goede afvoer van verbrandingsgassen

Sowieso is een goede afvoer van verbrandingsgassen een belangrijke voorwaarde om je pelletkachel goed te doen werken. Je hebt voldoende ‘trek’ nodig om condensvorming in het kanaal te voorkomen. Als de temperatuur aan de uitgang van het kanaal niet hoog genoeg is, is condensatie onvermijdelijk. Dat klinkt misschien onschuldig, of iets om je alleen op de lange termijn zorgen over te maken, maar zo’n situatie kan één kopje water opleveren per uur dat de kachel is werking is.

Deze berichten zijn misschien interessant