Overschakelen van mazout naar aardgas? Ga niet over één nacht ijs

Ga terug naar het overzicht
mazout naar aardgas

Overweeg je om over te schakelen van mazout naar aardgas? We raden je aan om twee keer na te denken voor je die beslissing neemt, want de switch is niet zo slim als je misschien veronderstelt. Waarom niet? Dat vertellen we je hier!

De grootste besparing? Een condensatiestookolieketel!

Uit een onafhankelijk onderzoek van Ph. Deplasse & Vennoten over de verschillende mogelijkheden die een consument heeft wanneer zijn oude stookolieketel aan vervanging toe is, kwamen drie belangrijke bevindingen naar voor. Ten eerste: als je een condensatieketel op stookolie laat plaatsen, bespaar je evenveel als met een condensatieketel op gas (tot 30% om precies te zijn). Ten tweede: de energieprijzen schommelen, maar de verbruikskosten van mazout en gas liggen dicht bij mekaar. Reken hiervoor op zo’n 6 euro per kWh warmte. Ten derde: een stookolieketel is duurder, maar wel robuuster en gaat gemiddeld langer mee dan een wandgasketel.

Niet alleen uit het Deplasse-onderzoek blijkt bovendien dat de brandstofswitch naar aardgas niet voordeliger is dan de keuze voor een stookoliecondensatieketel. Een iets oudere studie van De Tijd (uit 2015) gaf ook al aan dat een oude stookolieketel vervangen door condensatieketel je méér oplevert dan hem buiten gebruik laten stellen en overstappen op aardgas. Voor dit onderzoek gingen ze uit van een stookolieketel van 25 jaar oud die jaarlijks 3.000 liter verbruikt, en werden twee opties bestudeerd:

  • De overstap op een condensatiegasketel kwam neer op een verbruik van 21.170 kWh of 1.251 euro. Dit betekende toen een besparing van 265 euro per jaar.
  • Bij de overstap op een nieuwe stookolieketel daalde het verbruik tot 2.118 liter of 1.070 euro, wat toen een besparing van 491 euro per jaar (!) opleverde.

Mazout of aardgas: de brandstofprijzen over 10 jaar onder de loep

Denk je dat aardgas altijd goedkoper is dan mazout? Dan moet je zeker eens een blik werpen op onze simulatie van de gemiddelde prijs van mazout en aardgas over tien jaar. Daaruit blijkt namelijk dat aardgas bijvoorbeeld duurder was in 2009, 2010, 2015, 2016 en 2017. Bovendien kun je met stookolie een voorraad inslaan wanneer de prijs gunstig is, terwijl dit niet kan met aardgas.

mazout naar aardgas

En wat met het effect op het milieu?

Wie zijn ecologische voetafdruk wil beperken, vergelijkt uiteraard de effecten van zijn keuze op het milieu. Aardgas zou daarbij een streepje voor hebben, omdat het minder CO2 zou uitstoten bij je thuis. Kijk je echter naar de totale broeikasgasimpact op de planeet, dan krijg je een heel ander beeld.

Volgens de zogenaamde levenscyclusbenadering, die rekening houdt met alle emissies – van de winning tot en met de eindverbranding – is aardgas verantwoordelijk voor méér broeikasgassen dan stookolie. Bij de aardgaswinning komen ook grote hoeveelheden methaan vrij, en dat broeikasgas is nog veel schadelijker voor de atmosfeer dan CO2.

De toekomst van je stookolieketel is even groen als biogas.

Bovendien zal je zo goed als geen aanpassingen moeten doen aan je bestaande mazoutinstallatie om geleidelijk over te schakelen op de koolstofarme brandstoffen die volop in ontwikkeling zijn. Het loont om ook vanuit dit perspectief te investeren in een nieuwe hoogrendementsketel. De CO2-uitstoot daalt dan nu al met 30%, maar dit percentage zal oplopen tot 80% minder CO2-emissie met de hernieuwbare vloeibare brandstoffen.

Gerelateerde berichten

Wat je in de zomer moet doen om minder energie te verbruiken? Begin met deze tips te lezen!
We trekken naar Duitsland om in te zoomen op de nieuwe vloeibare brandstoffen die je op termijn ook...