Optimaal verwarmen: hoe werkt een warmtepomp precies?

Ga terug naar het overzicht
Hybride
warmtepomp

Je energieverbruik naar beneden schroeven is allang geen overbodige luxe meer. Een van de beste hulpmiddelen om dat voor elkaar te krijgen is een warmtepomp: je bespaart er veel energie mee, terwijl je toch niets aan comfort hoeft in te boeten. Hoe dat kan? Lees hier alles over de werking van warmtepompen.

Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan haar directe omgeving (bodem, lucht of grondwater) – vandaar de verschillende soorten waaruit je kunt kiezen:

  • Lucht/lucht-warmtepomp: warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en blaast deze  opgewarmd in de woning. .
  • Lucht/water-warmtepomp: ook deze pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar geeft de (verhoogde) warmte daarna af aan het verwarmingswater van de woning.  .
  • Water/water-warmtepomp: dit soort warmtepomp wordt weinig gebruikt in particuliere woningen wegens beperkt toepasbaar . Water uit een nabijgelegen meer of rivier wordt opgepompt en de warmte ervan wordt opgevoerd. Na gebruik wordt het koude water weer in het meer of de rivier geloosd.
  • Bodem/water- warmtepomp: door een buizennetwerk in de grond loopt een vloeistof die warmte aan de grond onttrekt en die wordt afgegeven aan het verwarmingswater van de woning. U hebt daarbij de keuze voor een horizontaal buizennetwerk (ideaal als de tuin groot genoeg is) of een verticaal buizennetwerk (via een diepteboring)

Een vloeistof brengt de warmte van bij de bron naar de pomp, die de de warmte ‘opkrikt’ en overdraagt aan het verwarmingscircuit (radiatoren/vloerverwarming) via een warmtewisselaar.

Een warmtepomp omvat vier elementen

  • Verdamper: haalt de warmte uit de vloeistof door verdamping.
  • Compressor: drukt de damp samen en doet zo de temperatuur stijgen.
  • Condensor: door een koelvloeistof condenseert de damp en geeft hij zijn warmte af aan het verwarmingssysteem.
  • Ontspanner: de gecondenseerde vloeistof keert terug naar het pompsysteem.

Hybride verwarmen kan ook!

Dat een warmtepomp een flinke investering vergt, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar er zijn wel significante prijsverschillen tussen warmtepompsystemen. Zo zijn luchtwater -warmtepompen bijvoorbeeld relatief goedkoper dan bodem/watersystemen . Maar let wel, als het buiten echt koud is, ligt het rendement van een lucht/water-  warmtepomp vrij laag en komt een extra verwarmingsbron goed van pas.

Wist je dat je een warmtepomp uitstekend kunt combineren met een verwarmingsketel? Je woning op die manier hybride verwarmen biedt niets dan voordelen: het is milieuvriendelijk, want je meer natuurlijke energiebronnen om je woning te verwarmen, én je hoeft veel minder te investeren.

Gerelateerde berichten

Stookolie als energiebron gaat al een hele tijd mee, maar… er zit ook toekomst in. Om te beginnen...
Stookolie maakt continu veranderingen door. Zo is het zwavelgehalte van de brandstof op een halve...