Volgens de verwarmingsfabrikanten op de voorbije editie van Batibouw waren de meeste bezoekers geïnteresseerd in oplossingen met hernieuwbare energie, niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor renovaties. Een overzicht van de trends en nieuwigheden op het gebied van verwarming.
Buderus
“Bij renovaties bouwen de consumenten over het algemeen voort op de energie die ze al hebben. Bij nieuwbouwprojecten zien we een grote belangstelling voor warmtepompen”, zegt Anne Saeys, Marketing Representative bij Buderus. Hun mazoutketel Logano plus KB195i is verkrijgbaar met een vermogen van 15 kW. Met een modulatiebereik van 1 tot 4 kan hij werken op een kwart van zijn volledige vermogen wanneer er minder warmte nodig is. Hij beschikt over een geïntegreerde internetaansluiting en kan gecombineerd worden met een hernieuwbaar systeem zoals de lucht/water-warmtepomp Logatherm WPL… AR, die geschikt is voor zowel nieuwbouwwoningen als de vervanging of aanvulling van bestaande installaties.

Elco
Fabrikant Elco deed dezelfde vaststelling: 80 tot 85% van de bezoekers hebben renovatieplannen en willen met stookolie of aardgas blijven verwarmen. “We krijgen steeds meer vragen over de mogelijkheid om verwarmingsinstallaties te combineren met een warmtepomp. Wanneer het om een renovatie gaat, leggen we de klanten uit dat een hernieuwbaar systeem altijd gekoppeld moet worden aan een efficiënte verwarmingsinstallatie”, preciseert Werner Neuville, Technical Director. Een van Elco’s nieuwe aanwinsten is de STRATON®S mazoutketel, die dankzij de dubbele condensatie in de roestvrijstalen rookgascondensator en het luchtrookgassysteem voldoet aan de eisen voor energie-efficiëntieklasse A.
De Dietrich
Bij De Dietrich zagen we dan weer een compleet gamma mazoutinstallaties. De NeOvo is ideaal voor renovaties en bestaat in twee versies: condensatie (NeOvo Condens met een rendement tot 101,5% (Hi), goed voor een verwarmingsprestatieklasse A) en een laagtemperatuurketel (NeOvo EcoNox met een jaarlijks rendement tot 97,3% (Hi) en verwarmingsprestatieklasse B). De fabrikant stelde bovendien zijn nieuwe gamma mazoutcondensatieketels Modulens O aan het publiek voor. “Met een ruime waaier aan beschikbare vermogens van 18 tot 30 kW is dit gamma geschikt voor zowel renovaties als nieuwbouwwoningen en bovendien perfect combineerbaar met andere systemen zoals zonnepanelen, hout of warmtepompen”, aldus Product Promotor Tim Heymans.

Remeha
“Eén consument op vijf die langskomt op onze stand, komt voor mazout. We leggen altijd uit dat de nieuwe mazoutinstallaties 30% minder verbruiken dan 20 jaar geleden en dat investeren in mazouttechnologie interessant blijft", vertelt Marketing Manager Nicolas Van Dyck. Hij wijst daarbij naar de condensatieketel Remeha Calora Tower Oil. De ketel is beschikbaar in drie vermogens (18, 24 en 30 kW) en uitgerust met een energiezuinige klasse A-pomp, een mazoutfilter met ontluchtingsfunctie en een unieke modulerende brander die verticaal op een uit één stuk vervaardigd roestvrijstalen ketellichaam gemonteerd is. “Natuurlijk is een plaatsing volgens de regels van de kunst essentieel voor optimale prestaties en rendement." Nog belangrijker dan het product zelf is volgens hem een goede match tussen de klant en de ‘juiste’ installateur.

Vaillant
Bij Vaillant illustreert de mazoutcondensatieketel icoVIT exclusiv perfect welke plaats mazout inneemt in het verwarmingslandschap van de toekomst. Met een rendement tot 105% (Hi) haalt hij letterlijk het maximum uit iedere druppel mazout, onder andere dankzij de speciale warmtewisselaar van roestvrij staal die instaat voor een betere verbranding en volledige condensatiereactie. In vergelijking met een moderne niet-condenserende mazoutketel doet de icoVIT exclusiv het mazoutverbruik met 15% dalen. “Wie nog meer wil besparen op verwarming en bovendien zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, kan deze ketel combineren met een zonne-energiesysteem”, voegt Marketing Director ir. Sabine Ryheul daar nog aan toe. Het aantal panelen dat moet worden geplaatst, hangt af van de omvang van de zonneboiler. Vaillant biedt zonneboilers aan van 300 tot 2000 liter.

Viessmann
In de markt van de nieuwbouw ziet Bruno Lociuro, Regiodirecteur bij Viessmann, een aanhoudende toename van de vraag naar lucht/water-warmtepompen met fotovoltaïsche bijverwarming. Voor renovatieprojecten is die vraag merkbaar kleiner. “Bij renovatieprojecten is het simpel. Als de consument beschikt over radiatoren en er geen aardgas beschikbaar is, biedt een mazoutketel, liefst condenserend, het beste rendement.” De fabrikant is trots op de stookoliecondensatieketel Vitoladens 300-C. Die neemt weinig plaats in en telt drie vermogensstanden tot 28,9 kW – ideaal dus voor renovatieprojecten. Deze condensatieketel is uitgerust met een compacte tweetraps modulerende blauwevlambrander. Op de stand kan je niet om de Vitocal 205-S heen (foto): de split-unit lucht/water-warmtepomp werd ontworpen voor een hybride werking in combinatie met een wandgemonteerde of staande condensatieketel met een maximaal vermogen van 30kW.

Weishaupt
Ook regioverantwoordelijke Eric Bartsch (Weishaupt) stelt een groeiende belangstelling voor warmtepompen vast. “Hoewel het aantal bestellingen voorlopig beperkt blijft, is het natuurlijk mogelijk om een bestaande mazoutketel te combineren met een warmtepomp.” Weishaupt had een première op zijn stand, namelijk een nieuwe versie van zijn mazoutcondensatieketel, de Thermo Condens WTC-OB-B. Ideaal voor wie zijn huidige installatie wil vervangen door een nieuwe. “Het grootste verschil is dat de nieuwe ketel een tweetrapsblauwevlambrander heeft – low Nox – ter hoogte van het verwarmingslichaam van gietaluminium met binnenin een beschermingslaag die het reinigen vergemakkelijkt.”
Atlantic Belgium
Andy Figlioli, Regional Account Manager bij Atlantic Belgium, bevestigt dat de consument steeds milieuvriendelijker wil verwarmen. “We kregen veel bezoekers over de vloer die echt van de klassieke energiebronnen af willen en voluit kiezen voor hernieuwbare energie. Dat zijn vooral mensen die een nieuwbouwwoning willen bouwen, maar ook voor renovaties zijn er oplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld een hernieuwbaar systeem zoals een warmtepomp combineren met een bestaande verwarmingsinstallatie", legt hij uit. Een mooi voorbeeld daarvan is de Alféa HYBRID Duo Stookolie Low NOx. Die installatie kan instaan voor verwarming en warm water dankzij een geïntegreerde warmtepomp en een mazoutketel om in een renovatieproject 80 °C te kunnen halen.
Spirotech
Spirotech is een specialist op het gebied van vloeistofconditionering in gesloten systemen. National Sales Manager Noël De Bisschop legt de nadruk op het belang van water bij een verwarmingsinstallatie. “Alle fabrikanten van verwarmingsketels en warmtepompen eisen dat het water in het begin van het circuit van goede kwaliteit is. Onze SpiroTop automatische snelontluchters, SpiroVent microbellenluchtafscheiders en Spirotrap vuilafscheiders zorgen ervoor dat storende elementen die de ketel, radiatoren of kranen van een verwarmingssysteem kunnen blokkeren, worden geëlimineerd.”

Honeywell
“Aan onze stand passeren even veel bezoekers met renovatieplannen als bezoekers die gaan bouwen. Het is 50/50”, vertelt Jimmi Catgiu, Sales Engineer bij Honeywell. "Ze willen vooral een lagere energiefactuur en een transparant en gebruiksvriendelijk systeem op lange termijn. Wie ons contacteert, wil zijn verwarming op afstand kunnen bedienen. Zo kan je het verbruik nagaan en de situatie op elk moment controleren." Honeywell’s evohome Wi-Fi is dan perfect. Zo kan de consument zijn verwarming in elke ruimte van de woning apart regelen met zijn smartphone of tablet.
Testo
Testo is gespecialiseerd in meettoestellen om verwarmingsprocessen te optimaliseren, emissies te verlagen en dus het rendement van verwarmingsketels te controleren. De fabrikant ontwikkelt instrumenten voor installaties met een klein of groot vermogen. “Verwarmingsmonteurs houden zich tegenwoordig ook bezig met airco en ventilatie, en wij beschikken over al het materiaal om hen te helpen”, zegt Sales Manager Jean-Christophe Mariaul. Testo biedt ook elektronische certificaten die het werk van verwarmingsmonteurs bij particulieren makkelijker maken. “De normen veranderen om de haverklap. Daarom wordt het systeem automatische geüpdatet, zodat de installateurs altijd volgens de juiste regels werken.”
Total Energy Solutions
De joint venture Total Energy Solutions werd opgericht door GreenWatch en Total Belgium en is gespecialiseerd in energiediagnose. Een expert analyseert de volledige woning, voert een energiediagnose uit en formuleert de beste oplossingen om het energieverbruik te optimaliseren. “Wij richten ons uitsluitend tot mensen met renovatieplannen, want wie een nieuwe woning bouwt, werkt al met een architect of een studiebureau", zegt zaakvoerder Jérôme Kervyn de Méerendré. “Tijdens Batibouw zagen we twee soorten bezoekers. Enerzijds mensen die niet weten waar te beginnen door te veel en soms tegenstrijdige informatie, en anderzijds mensen die advies willen over duurzame verwarming.”